DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 26 Nisan 2016

Her ilaç hastalığı tedavi etmez

30 yaşındayım. Çok heyecanlıyım. Çünkü evleniyorum. Düzensiz adet görüyorum. Hesaplarıma göre düğün gecesi adet olma ihtimalim var. Nasıl geciktirebilirim? Önerebileceğiniz bir ilaç var mı?
Heyecan yok. Düzensiz adet görme bazı hastalıklarda olabilir. Bu nedenle önce kadın hastalıkları uzmanına gidip hasta mısın, değil misin öğrenmelisin. Ayrıca troid hastalıkları, prolaktin hormon bozuklukları ve diğer bazı hormon hastalıkları açısından iç hastalıkları uzmanına muayene olmalısın. Kalıcı tedbir doğrudur. Hormonların etkisinde düzenli bir döngü şeklinde olan adet kanamaları; bazı ilaçların kullanımı ile geciktirilebilir. Ancak kendi sağlığınız için, adet gecikmesinde kullanacağınız ilacı bir jinekolog önerisi ile almanızda fayda var. Çünkü rastgele kullanıldığında veya tamamlanmadan kesildiğinde, düzensiz kanamalara neden olabilen doğum kontrol hapları; gebelikten koruduğu gibi, adet döngüsünü de düzene sokar. Yani komşu tavsiyesi ile adetini riske sokma.

1 aydır çarpıntım var. Firma yöneticisi olarak çalışıyorum. Stres yapar dedim. Ama arttı. Hangi testler gerekir?
Testten önce muayene olman gerekir. Öncelikle iç hastalıkları uzman muayenesi olman gerekiyor. Tanı için önce muayene, sonra tetkik planı ve belki de beraberinde başlangıç tedavisi söz konusu olabilir. Çarpıntı genel olarak "Aritmi" kelimesiyle tanımlanır. Aritmilerin tanısı elektrokardiyografik (E.K.G.) ile konabilir. Çarpıntı şikayetleri olan hastalarda 'Holter EKG' dediğimiz tetkik yapılabilir. Ekokardiyografi, efor testi, kan testleri söz konusu olabilir. Her hastaya göre seçilecek yolda farklılıklar olabilir.

Bacaklarımda uyuşma, ayakaltında ve sol kalçamda ağrı var. Sol ayağım soğuğa karşı çok duyarlı. Ağrı belimin soluna yansıyor. Doktora gittim, bel fıtığına baktı ama temiz çıktı. Kan değerleri de normal. Ne olabilir acaba?
Sinir kılıf hastalıkları, bazı mineral eksikliklerinde bu tarz şikâyetler olabilir. Her iki ayak EMG testi gerekebilir. Magnezyum, kalsiyum, potasyum, D vitamini, B12 vitamini düzeyleri değerlendirilmeli. Tanımlanmayan ağrı için CRP, RF istenebilir. Ayrıca birbiri ile karışmasın diye batın ultrasonu gerekebilir. Bunun için önce iç hastalıkları uzmanını seç. Tam bir muayene ol. Takibine gir. Tahlil sonuçlarına göre tekrar görüşelim.