DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 25 Nisan 2016

Her ay yaşanan kabus: Adet migreni

23 yaşındayım. 17 yaşından beri adetten önce başımda ağrı başlıyor. Adeta mahvoluyorum. Bulantım da oluyor. Gece bitmesin, kimse konuşmasın istiyorum. Kime gittiysem 'adettendir' diyor. Arkadaşlarımın böyle şikayetleri yok. Benim sorunum ne olabilir?
Anlattıklarına bakılırsa senin hastalığın 'adet migreni'. Migren ağrıları kadınlarda sık görülür. Migreni olan ve adet görmeye başlayan 10 kadının 6 veya 7'sinde bu şikayetler olur. Adet kanması ile baş ağrılarının ilişkisinden bahseder. Adet (menstrual) migreni her ay adet kanamasından 2 gün önce başlayan ve kanama sonuna kadar süren baş ağrılarıdır. Adet migreni yaşayanlarda baş ağrısına bulanık ve çift görme, denge bozukluğu, kulak çınlaması, duyma güçlüğü, baş dönmesi ve bulantı eşlik eder. Doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda da hormon kullanmadıkları 7 gün süresince benzer migren ağrıları görülebilir. Düşük doz östrojen kullanılması ile bu yakınmalar azalabilir. Bu nedenle önce nöroloji ile görüşmelisin. Daha sonra iç hastalıkları uzmanı ile baş ağrısı yapan diğer hastalıklar açısından muayene edilmelisin.

Sayın hocam, sizinle ilgili değil belki ama yardımınıza ihtiyacım var. Nişanlımla sadece öpüştük. Hep de giyiniktik. Başka bir şey de olmadı. Sabahında lekelenme şeklinde kanamam oldu. Adetime daha 3 gün vardı. Bir şey oldu mu diye çok korkuyorum. Ne yapayım?
Sevişme gibi cinsel uyarılma durumlarında ve boşaldığınızda cinsel organlarınızda kasılmalar ortaya çıkar. Ayrıca huzursuz bir sosyal durum, sevişmenin verdiği olası suçluluk nedeniyle artan gerilim ve salgılanan hormonlarla adet kanamasına hazırlanan rahimde kan dışarı erken çıkabilir. Bu da lekelenme şeklinde kanamaya yol açabilir. Kızlık zarının zedelenmesinde açık renkli kan gelirken, adete bağlı lekelenmede kan kahverengiye yakın bir renkte olur. Gerek beklenmeyen adet kanamaları, gerekse kaygılarınız açısından bir kez kadın hastalıkları uzmanına giderek muayenede geçmeniz rahatlatıcı olur.