DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 22 Nisan 2016

Ülseratif kolit uyur ve uyanır...

41 yaşındayım. Ülserli kolit hastalığı teşhisi koydular. 'Bu hastalık geçmez' dediler. Bunalıma girdim. Ne yapacağımı bilemiyorum.
Aslında hastalığı sana tam ve doğru anlatmamışlar. "Bu hastalık geçmez" ifadesi biraz daha açıklanması gereken bir ifadedir. Ben hastalarıma "Bu hastalık uyur ve uyanır" diye anlatırım. Romatizmal özellikleri olan, alışkanlıklar, yeme-içme özellikleri, moralruhsal durumdan etkilenen bir hastalıktır. Yani sadece ilaç tedavisi yetmez. Bu özelliklere dikkat etmeyen, doktor kontrolüne gitmeyen bedenlerde bu hastalık uyanıruyanık kalabilir. Önce sakinlik gerekir. Sen bunalıma girmişsin. Sıkıntı-stres yaparsan ateşe benzin dökmüş olursun. Önce anlaşabileceğin bir iç hastalıkları uzmanı bul ve takibine gir. Takiple hastalığı uyanmayan birçok hastamız var.

23 yaşında bir bayanım. Boyum 1.59. Kilom ise 91. Adetlerim düzenli. Kilo vermek istiyorum. Arkadaşım kitaptan alıp zayıflamış. Ben de fotokopi çektirdim. Perhize başlıyorum. Nelere dikkat edeyim?
Fotokopinin okunaklı ve doğru sırada çekilmesine dikkat et! Sıra karışırsa okunaklı çıkmazsa yandın. Doğru zayıflamak için doğru şeyler yapmalıyız. Komşunun tavuğu kaz görünse de hayaller adı üstünde hayaldir. Bence önce kendini tanı. İç hastalıkları uzmanına en az bir kez muayene ol. Her beden dünyada tek yaratılmıştır. Kilo almanın sebebi arkadaşından farklı olabilir. Çözümü de farklı hale gelebilir. Kilo vermeye yönelik oluşturulan programlarda asıl amaç, kişinin sağlığını koruyarak vücudumuz için gerekli olan tüm besin gruplarından yeterli ve dengeli beslenmeyi bir yaşam tarzı haline getirebilmektir. Kişilere beslenme eğitimi ile yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığının kazandırılması ve bu alışkanlıklar ile kaybedilen kilonun korunmasını sağlamaktır. Şişmanlık; hastalık nedeniyle olmadığında harcanandan fazla yemek yemeye bağlıdır. Hareket etmekte önemlidir. İyi şanslar.