DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 20 Nisan 2016

Kemoterapi saç yapısını etkiler

Doktor bey ben berberim. Bazen müşterilerim bazı sorular soruyor. Benim de merak ettiğim bir konu var. Kemoterapi gören herkesin saçı dökülür mü?
Kanser tip ve ilaç bilgileri olmadan tam net cümle kuramayız. Ama bazı kemoterapi ilaçları geçici olarak, kısmi ya da tam saç kaybına neden olabilir. Saç dökülmesi kemoterapi aldıktan 10- 21 gün sonra başlayabilir. 1-2 ay içinde de tam saç kaybı meydana gelebilir. Saçlar bazen kemoterapi bitmeden de çıkmaya başlayabilir. Kemoterapi tamamlandıktan bir süre sonra saçlar yeniden çıkacaktır. Ancak yapısında, renginde stilinde değişiklikler olabilir. Kemoterapiden önce saçlarınızın dökülüp dökülmeyeceği konusunda bilgi alabilirsiniz. Saç kaybı sadece kafada olmayabilir, vücudun diğer bölümlerindeki tüyler de dökülebilir.

Kızım 18 yaşında. Aile hekimi kızımın meme muayenesini öğrenip öğrenmediğini sordu. Bu yaşta meme muayenesi yapılır mı?
Her bayanın memesi parmak izi gibi kendine has özelliklere sahiptir. Adet görmeye başladıktan sonra her kadın kendi kendine meme muayenesi yapmayı öğrenmelidir. En geç adetin 3. günü muayenesini kendi kendine yapabilmelidir. Meme kanseri kadınlarlarda en sık görülen kanserdir. Yaklaşık 8 kadından biri meme kanseri olmaktadır. 30 kadından biri de hayatını kaybetmektedir. Sadece kanser değil, her türlü beze, kist, apse gibi farklı hastalık ihtimalleri kendi muayenesini yapanlar tarafından daha erken fark edilir. Takip ve tedavi de bu sayede çok daha başarılı olur. Aile doktoruna teşekkür edelim. Mutlaka kendi kendine meme muayenesi nasıl yapılır doktorundan öğren ve kızına da öğret.

Ara sıra hıçkırık nöbetlerim oluyor. Tahlil yaptırdım normal çıktı. Böyle durumlarda ne yapayım?
6 saatten uzun süren hıçkırıklarda bir doktora başvur. Gerekirse tekrar tıbbi destek al. Öncelikle kese kağıdı içine soluğunu al ver. Nefesini çok zorlanmadan tutabildiğin kadar tut. Yeni başlayan kısa süreli hıçkırıkta hastanın yüksek sesle uyarma, acı, ekşi, aşırı soğuk ve sıcak vb. gibi tatma duyusunu uyarma veya parlak ışıkla görme duyusunu uyarma ilgili ani reflekslerle hıçkırığı bastırabilir.