DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 15 Şubat 2016

Her kadın meme kontrolü yapmalı

36 yaşındayım. Adetlerim düzenli. Meme hastalıklarından korkuyorum. Neye dikkat etmem gerekir?
Kendi kendine meme muayenesini öğren. Düzenli yap. Her kadının memesi parmak izi gibi kendine hastır. İyi tanı. Memede ele gelen kitle, meme cildinde değişiklik, cildin içeriye çökmesi, kızarması, portakal kabuğu görüntüsü olması tespit edersen bekleme doktora göster. Meme başının içeriye çekilmesi, kahve renkli kısmının genişlemesi, sağa, sola, yukarı veya aşağı dönmesi, meme başından kan veya akıntı gelmesi (40 yaş üstündekilerde önemli), koltuk altında lenf bezi büyümesi ihmale gelmeyecek diğer durumlar. Düzenli olarak tek doktor tarafından takibini yaptır.

Dün akşam kuzu eti yedim. Bulantı kusma başladı. Sabah gazım da oldu. İshale de çıkıyorum. Genzim akıyor. Antibiyotik kulanayım mı?
Gıdaya bağlı mikrobik ishaller her mevsim olabilir. Hava sıcaklığı arttıkça yemek hazırlığı sırasında bile bekleyen gıdalarda mikroplar üreyebilir. İshal durumu ile bu tip mikroplu veya mikrobik zehirli maddeler bedenden uzaklaştırılabilir. Gaz eşlik edebilir. Ayrıca üst solunum yollarında da şikayet var. Her şikayette antibiyotik yutmak yanlış bir alışkanlıktır. Bence bir zahmet aile doktoruna veya iç hastalıkları uzmanına git. Hem gerekirse ilaç verir. Belki serum gerektiren bir tedaviye ihtiyacın vardır.