DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 10 Şubat 2016

Şeker hastaları ayağına baksın

3 ay önce çok su içtim, çok idrara çıkmaya başladım. Şekerim 230'a çıkmış. Doktor ilaç, perhiz verdi. 'Ayaklarına iyi bak' dedi.
Nasıl bakmam lazım?

Şeker hastalığı damara, sinire, life zarar verir. Eğer ayak bakımı iyi olmazsa yara çıkar.
Şeker hastalığı iyi kontrol edilmiyorsa iğne başı kadar görünen yara avuç içi kadar yayılmış olabilir. Onun için ayak bakımını yapıp, yara veya başka değişiklikler tespit edilirse doğru doktora gidilmelidir.
Günlük ayak muayenesine gelince; ayaklarını her gün kontrol et. Kontrol sırasında ayaklarının taban kısmını görebilmek için ayna kullan. En ufak bir çatlak veya yarayı mutlaka doktoruna göster. Ayak cildin hasarsız ve yumuşak olmalıdır. Tekrarlayan nasırların oluşmamasına dikkat et.
Tırnaklarının etrafında kızarıklık ve şişlik görürsen doktoruna başvur.

Artık zayıflamak istiyorum. Orayı burayı okumaktan kafam bulandı. Bende insülin direnci var mıdır?

İnsülin, pankreasta beta hücreleri tarafından üretilen bir hormondur.
Glukozu enerji üretimi için gerekli olduğu vücut hücreleri içine taşımaya yardımcı olmak için her yemek öğününden sonra normal olarak küçük miktarlarda salınmaktadır. İnsüline direnç özellikle kas ve yağ (adipoz) dokularının insülinin etkilerine karşı yanıt verme kabiliyetindeki azalmayı ifade etmektedir. Zamanla bu süreç kan şekeriyle insülin arasındaki ilişkide dengesizliğe neden olabilir. Sende de olabilir.
Muayene etmeden, tahlil yapmadan anlamak çok doğru değildir.

Ablam 42 yaşında. Yeni evlendi. 32 santim ya da milimlik miyomu çıktı. 'Ameliyat' dediler. Bu tehlikeli bir ameliyat mıdır? Sonrasında çocuğu olur mu?

Ameliyat öncesi tetkik ve muayeneleri tam olarak yapılmalı. Alerjik geçmişi bilinmeli. Kontrollü ve planlı bir ameliyat olduğundan bir çok risk azaltılmış halde. Ameliyat süreleri ameliyatın bitiminde belli olur. Yani hastaya göre değişir.
Anlamlı ve işine yarayan bir bilgi değildir. Ne demişler "Geç olsun, güç olmasın." Myomun nerede olduğu, rahim iç yüzeyine yakınlığı önemlidir. Rahim iç yüzeyinin etkilenmediği durumlarda herkes kadar çocuk sahibi olma şansı
bulunur. Korkulacak bir şey yok.