DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 7 Şubat 2016

Kemik erimesine yoğurt desteği

Hocam kemik erimem olduğu söylendi. Yoğurt yesem geçer mi? Kilo almaktan da korkuyorum. Yoğurt şişmanlık yapar mı?
Ben de yoğurdu çok severim. Bildiğimiz, içinde ek bir şey olmayanını yerim. Suyunu da içerim. Mümkünse evde kendim cam kaplarda yaparım. Son kullanma tarihine mutlaka bakarım. Plastik kabın altındaki numaraya bakarım. Rakamı varsa alırım. Yoksa almam. Keçi yoğurdu, manda yoğurdu gibi farklı yoğurtları da mutlaka yemeye çalışırım. 100 gr doğal sofra yoğurdu yaklaşık 80 kaloridir. Günde 1 kilo yesen 800 kalori eder. Kilo alanlar öncelikle hareketsizlikten kilo alırlar. Yoğurt kemik erimesi için iyi bir destektir. Ama tedavinin yerini tutmaz. Hastalık düzeyinde erimeler için doktorun senin için yaptığı tedaviyi uygulamalısın.

Son günlerde kalbim başka atıyor. Bir 115 bir 66 oluyor. Doktora gideyim mi?
Kalp atışlarını saymak için kulağımızla veya stetoskop cihazıyla kalbimizi dinlemek gerekir. Daha çok nabız sayarız. Kalp atımlarının atardamar duvarına yaptığı basıncın damar duvarında parmak uçlarıyla hissedilmesine nabız denir. Yetişkin bir kişide normal nabız sayısı dakikada 60-100, çocuklarda 100-120, bebeklerde 100-140'dır. Tarif ettiğin sınırlar, normal sınırlar içinde. Ayrıca sadece sayıya bakarak da çarpıntı var diyemeyiz. EKG, EKG Holter 24 saatlik takip yapılması iyi olur. Kardiyoloji uzmanına muayene olmalısın.

30 yaşındayım. Kilom ise 125. Şeker hastası olmamak için ne yapayım?
Şişmanlarda şeker hastalığı görülme ihtimali yüksektir. Bunu engellemek senin elinde. Hemen zayıfla. Unlu, tuzlu ve şekerli gıdalardan sakın. Hareketi arttır. Her yemekten sonra 15 dakika yürü. Yemekten sonra yükselen kan şekeri Tip 2 diyabet riskini arttırır. Hareket etmek için en iyi vakit ise akşam yemeği sonrasıdır. Zira genelde, en fazla akşam yemek yeniyor ve kan şekerindeki en büyük yükselme de bunu izler. Ayrıca günde en az bir defa 1 saatlik egzersiz yap. Kilo vermek ve egzersiz Tip 2 diyabeti önlemenin en iyi yolu olarak kabul edilir.