DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 4 Şubat 2016

Stres kan şekerini yükseltir

Doktor bey 6 aydır şeker hastasıyım. 46 yaşındayım. Çevremdekiler çok sinirli olduğumu söylüyor. Acaba stres, şekeri nasıl yükseltebilir?
Sıkıntı-huzursuzluk-gerilimbaskı altında iken, vücut "Adrenalin" ve "Kortizon" adı verilen stres hormonlarını salgılayarak reaksiyon gösterir. Bu hormonlar karaciğerden kana şeker salgılanmasını sağlarlar. Ayrıca gerçekte stres, kan şekerinizin yükselmesine neden olurken, siz kan şekerinizi düşmüş gibi hissedebilirsiniz. Çünkü adrenalin düşük kan şekeri belirtilerinin birçoğuna yol açar. Kan şekerinizin yükseldiğini veya düştüğünü bilemiyorsanız, hemen kan şekerinizi ölçmelisiniz. Böylelikle en doğru tedavi yöntemini uygulayabilirsiniz. Unutmayın, keskin sirke küpüne zarar.

55 yaşındayım. Kanserden korkuyorum. CEA diye bir test duydum. Kanser taramasıymış. Yaptırsam iyi olur mu?
Kaygı tüm hastalıkların başı. Önemli olan bedenini takip etmen bir değişiklik fark edersen doktorunla paylaşman. Yaşlılık demek kanser demek değildir. Yine de hastalanmadan bazı testleri yaptırmak rahatlatıcıdır. CEA testi genel toplum taraması olarak önerilmemekle birlikte, vücutta kanseri belirlemeye, tedaviye yanıtı ve nüksler dahil kanser tedavisinin takibi ve kanserin evrelendirilmesine yardımcı olmak için kullanılır. En azından gönlünü rahatlatmak için yaptırmanda bir zarar yok.

51 yaşındayım. Şekerim çıktı. Cinsel hayatım bitti mi?
Cinsel yaşamını normal sürdürebilmeniz için kan şekerinizi iyi kontrol etmeniz çok önemlidir. Kısa dönemde düşük ve yüksek şeker düzeylerini önlemek cinsel yaşamınızı dolaylı yoldan iyileştirebilir. Uzun dönemde kan şekerinin iyi kontrol edilmesi, diyabetle ilgili komplikasyonların önlenmesine yardımcı olarak cinsel fonksiyonlarınızın düzelmesini sağlayabilir. Bu durum, kan şekerinizi normal sınırlarda tutmak için uygun dozda ilaç anlamına gelmektedir. Uzun süren yüksek şeker düzeyleri sizi yorgun düşürebilir. Bu nedenle gerekenleri vaktinde yapman uygun olacaktır.