DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 31 Ocak 2016

Şekeri düşen şeker yesin

Doktor bey bana şeker hastalığı tanısı koyuldu. 2 ay önce insülin tedavisi verdiler. 5 gün önce fenalaştım. Terledim, feci oldum, başım döndü. Bayıldım. Acile götürmüşler. Şekerim düşmüş. Böyle durumda ne yapmamız gerekir?
Kan şekerinin düşmesine "Hipoglisemi" denir. Böyle bir durumda hasta ve yakınları bilinçli olmalı. Soğukkanlı davranmalı. Şeker ya da şekerli bir gıda yiyin. Örneğin 3-4 tane kesme şeker ya da 2 tatlı kaşığı şeker atılmış içecek için ve hemen arkasından bisküvi ya da sandviç yiyin. Bilinciniz kapalıysa yakınlarınız, size kesinlikle sıvı içirmeye çalışmamalıdır. Bilinciniz kapalı ise bir yakınınız tarafından size "Glukagon" enjeksiyonu yapılmalı ve en yakın sağlık kuruluşuna götürülmeniz sağlanmalıdır. Unutmadan 'Hipoglisemiyi' takip eden 45 dakika boyunca araba kullanmayın.

Doktor bey 25 yaşında bayanım sol mememde biraz şişlik oldu. Elleyince fark ediliyor. Doktora gittim. Momografi istedim çektirmedi. Ya bir şey çıkarsa?
Panik yapma. Mamografi üç boyutlu meme yapılarının X ışını kullanarak iki boyutlu olarak görüntülenmesidir. Mamografi memede ele gelen bezelere çok daha erken bir evrede olan, klinik olarak gizli durumdaki, elle fark edilemeyen meme kanserlerini belirlemeye yarar. Meme kanseri ele gelmeden iki yıl önce mamografi ile belirlenebilir. Mamografi meme kanseri belirtisi ve bulgusu olan olgularda, klinik olarak yüksek risk taşıyan kadınlarda ve meme ile ilgili yakınması olsun ya da olmasın 50 yaşın üstündeki tüm kadınlarda klinik muayeneye ek olarak yılda bir çekilmelidir. 35 yaşın altında da önerilmemektedir. Meme muayenesinde ele gelen, fark edilir bir kitle yoksa yaşının da gereği olarak bu tahlil istenmeyebilir. Doktorunun dediğini yap. Kontrole git. Kendi kendine meme muayenesi yapmayı öğren ve yap.

21 yaşında bayanım. Ama çok kıllıyım. Adet düzenim de bozuk. Üstelik şişmanım. Evlenemedim de. Ne yapacağımı bilemiyorum.
Muayene ile evli olup olmamanın bir ilgisi yok. Kıllanma genç kızlarda rastlanması mümkün olan bir şikâyettir. Öncelikle iç hastalıkları uzmanına git. Muayene ol. Hormon ve kan testleri gerekir. Karnının üstünden yapılacak bir ultrason ile yumurtalıkları ve rahminle ilgili bir hastalık var mı değerlendirmek gerekir. Ortaya çıkan tablo kılların androjen denilen erkeklik hormonuna aşırı duyarlılığı ya da bu hormonların kan düzeylerinin yükselmesi ile ilgilidir. En sık olarak ailesel, bölgesel, sebepsiz ve polikistik over denilen yumurtalık kistleri ve menstrüel (adet dönemi) düzensizliklerle giden hastalıklarda görülür. Daha ender, fakat olası nedenler menopoz, böbrek üstü bezlerinin aşırı faaliyeti, cushing hastalığı, yumurtalık, hipofiz ya da böbrek üstü bezi tümörleri ve bazı ilaçlardır. Özellikle yüz ve vücut kıllarında ani artış olursa, adet periyodunda düzensizlik ve ses kalınlaşması gibi durumlar ortaya çıkarsa mutlaka hekime başvurulmalıdır. Bunların yanı sıra, kiloda artma, deride yağlanmada artış, akne, saç dökülmesi gibi bulgular da hormonal bir problemin habercisi olabilir. Bu gibi durumlarda 'Cilt veya Kadın hastalıkları' uzmanlarına ihtiyaç duyulabilir.

Doktor bey 5 aydır saçlarım dökülüyor. Bir sürü vitamin yutuyorum. Günde nerdeyse 1 avuç döküldüğü zaman var. Sabunumu bile değiştirdim. Geçmedi. Ne yapmalıyım?
Saçınız varsa dökülür. Saç büyümesi genetik faktörlerden, iklim, yaş, beslenme ve hormonal faktörlerden etkilenir. Günde yaklaşık 100 adet saç dökülmesi olur. Saçlar 3 dönem geçirir. Büyür, geriler ve dinlenir. Kafamızdaki saçların %90-95 i büyüme dönemindedir. 1-7 yıl bu dönem devam eder. Şaşırdınız değil mi? Ama öyle. Gerileme dönemi 2 hafta sürer. Dinlenme dönemi de 3 ay sürer. Sonra yeni büyüme dönemindeki kıllar olur. Dinlenme döneminde saçlar yıkama ve tarama ile dökülebilir. Yani bunu dert etmeyin. Günde yaklaşık 100 adetten fazlaysa iç hastalıkları uzmanı veya cildiye uzmanına başvurun.

33 yaşındayım 4 aylık gebeyim. Sararmaya başladım. Bulantılarım arttı. İdrarımda koyulaştı. İdrar yolu enfeksiyonu mu oldum acaba. Gebelikten öncede sık sık olurdum. Teşekkür ederim.
Bu şikayetler oldukça önemlidir. Tarifine göre aksi ispatlanana kadar öncelikle "sarılık" dediğimiz hastalıklar aklımıza gelir. Karaciğer iltihabı yapan virüsler, Gebeliğe bağlı ani karaciğer yağlanmaları, safra kese taşları ve bunların neden olduğu hastalıklar, Primer bilier siroz dediğimiz hastalıklar ve HELLP(Kan hücrelerinin parçalanması, karaciğer çalışma testlerinin yükselmesi, pıhtılaşma hücrelerinin düşüklüğü) dediğimiz hastalıklar Gebelik sırasında sarılık, koyu renkli idrar, kolay enfeksiyonlar, bulantı yapabilir. Ciddi bir durum bu. Mutlaka doktor muayenesi şart. Sakın gecikeyim deme.