DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 29 Ocak 2016

Karın ağrısını hafife almayın

Babam 4 aydır hasta. Hızla kilo veriyor. Karnının sağ tarafı ağrıyormuş ama doktora götüremiyoruz. Kötü bir şey olabilir mi? Siz ne dersiniz?
Öncelikle şeker hastalığı, troid bezi çok çalışması, tüberküloz ve tabi kanser ihtimallerini araştırmak gerekir. Bunun için tahlil şart. Mutlaka iç hastalıkları uzmanına götür. Kilo kaybı, halsizlik, iştahsızlık, karnın sağ üst kısmında ağrı ve ateş karaciğer kanserlerinin bulgularındandır. Karaciğerde büyüme olabilir. Özellikle karaciğer sirozu olan bir hastada ani kilo kaybı ve sarılığın ortaya çıkması tehlikelidir. Bu ve buna benzer ihtimaller için hemen doktora gitmelisiniz.

3 aydır rejim yapıyorum. Yaşım 22. Açlığa tahammülümde sorun yok ama son günlerde saçlarımda dökülme başladı. Bunun yapmış olduğum diyetle ilgisi var mı?
Hızlı kilo verdiren diyetler, bedenin normalde ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri sunmayabilir. Metabolizmanıza verdiği yıkımın yanı sıra saç sağlığınızı da kötü etkilemiş. Saç dokusu vücudunuzun en hızlı büyüyen dokularından biridir. Vücut yeterli besin almadığında ilk zarar gören de saçlardır. Çünkü böyle bir durumda vücudunuz otomatik olarak hayati organlarınızı daha çok besliyor. Yani beslenemeyen saçlar da dökülebiliyor. Diyeti de bir uzmana sorup yapın.

55 yaşındayım. 9 yıldır şeker hastasıyım. Artık gözüme vurmaya başladı. Gözümde kanama oluyor. Bu durumda ne yapmam gerekir? Dahiliyeye mi yoksa göz doktoruna mı gitmeliyim?
Hiç beklemeden hemen göz hastalıkları uzmanına git. Retina tabakasındaki bu kanamalar, göz doktoru tarafından, lazer tedavisi denilen uygulamayla durdurulmaya çalışılsın. Mutlaka kan şekerini dengede tutmalısın. Yoksa tekrarlar. Bunun için de her zamanki doktoruna başvurabilirsin. Ayrıca damar hasarının başladığını gösteren bir durum olduğundan kalp, böbrek muayenesi de gerekir. İç hastalıkları uzmanı olan doktorunun takibini aksatma. Hayatını hastalığına uygun şekilde değiştir.