DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 28 Kasım 2015

Parazitler cinsel yaşamı vurabillir

Cinsel organımda idrar yaparken ağrı ve akıntı vardı. Test yaptılar trikomonas çıktı dediler. İlaç verdiler. Bu nasıl bir hastalıktır. Ben yeni evliyim. Eşimle ilişki sıkıntı yaratır mı?
Evet yaratabilir. Hem senin için hem eşin için sıkıntı artabilir. 'Trichomonas vaginalis' dediğimiz canlı trikomoniyazise neden olan mikroskopik bir parazittir. Özellikle cinsel açıdan aktif genç kadınlarda sıkça görülür. Cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Ama panik yapmayın. Tedavisi mevcuttur. Geç kalmadan tedavi olmakta fayda var.

Doktor bey basketbolu seviyorum. Amatör bir kulüpteyim. Ama düşük şekerim var. Maçlar var antreman yapmam lazım. Ne önerirsiniz? Risklimi?
Hayır tedbir alırsan riskli değil. Düzenli yapılacak egzersiz kan şekerini dengeler fakat egzersize aç başlama. Çok uzun süre yoğun egzersiz yapma. Yoksa kan şekerinin düşebilir. Bu yüzden antrenmandan önce kepekli sandviç, kepekli makarna, ayran, meyve, kepekli bisküvi gibi karbonhidrat içeren bir besin ye. Uzun süreli egzersiz yapma.Tedbir alırsan sıkıntı olmaz korkma. Başarılar.

34 yaşındayım 3 aylık gebeyim. Sararmaya başladım. Bulantılarım arttı. İdrarım da koyulaştı. İdrar yolu enfeksiyonu mu oldum acaba? Gebelikten öncede sık sık olurdum. Teşekkür ederim.
Bu şikayetler oldukça önemlidir. Tarifine göre aksi ispatlanana kadar öncelikle sarılık dediğimiz hastalıklar aklımıza gelir. Karaciğer iltihabı yapan virüsler, gebeliğe bağlı ani karaciğer yağlanmaları, safra kese taşları ve bunların neden olduğu hastalıklar, primer bilier siroz dediğimiz hastalıklar ve HELLP (Kan hücrelerinin parçalanması, karaciğer çalışma testlerinin yükselmesi, pıhtılaşma hücrelerinin düşüklüğü) dediğimiz hastalıklar Gebelik sırasında sarılık, koyu renkli idrar, kolay enfeksiyonlar bulantı yapabilir. Ciddi bir durum bu. Mutlaka doktor muayenesi şart. Sakın gecikeyim deme.