DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 27 Kasım 2015

Gece öksürüğü reflüyü işaret eder

3 haftadır öksürüğüm var. İlaçla geçmiyor. Özellikle gece yatarken başlıyor. Astım olabilirsin dediler. Gerçek olabilir mi?
Öksürük bir hastalık değildir. Başta solunum sistemi ve beden için bir savunma sistemidir. Özellikle üst solunum sisteminden başlayarak bronşlara yabancı madde, mikrop, toz gitmesini engeller. Hedefimiz öksürüğü kesmek değildir. Öksürüğe neden olan hastalıkları tespit ve tedavi etmektir. Gece veya gündüz yatar pozisyona geçince başlayan öksürükler reflüye bağlı öksürüklerdir. Alerjik tepkiye bağlı öksürüklerde yatmak için girilen odanın nem, rutubet, toz, mantar gibi özellikleri ile ilgili olabilir. Dolayısı ile de astım ihtimallerden birisidir. Solunum fonksiyon testi ve provakasyon testi yapmak gerekir. Bazı tansiyon ilaçları da bu tip öksürük yapabilir. Bunları ayırmak için de iç hastalıkları uzman muayenesi olman gerekir.

38 yaşındayım bel ağrılarım 3 aydır geçmiyor. Herkes bel fıtığı diyor. Sabah kalkmadan başlıyor. Hareket ettikçe azalıyor. Ne olabilir?
Bel fıtığının yaşla ilgisi olmaz. Ama bel fıtığı hareketle artar, dinlenmekle geçer. 3 aydan uzun süren, istirahat ile geçmeyen, 40 yaşından önce başlayan, aniden değil, yavaş yavaş başlayan, sabahları yataktan kalkmayı zorlaştıran, hareket ettiğinizde azalan ağrılar varsa iltihabi hastalıklara bağlı bel ağrısı aklımıza gelir. Hemen bir iç hastalıkları uzmanına muayene ol. Geç kalma.

Sonbahar alerjim var. İlaç kullanıyorum. Alışkanlık yapar diyorlar. Faydası azalır mı ilaçların?
Allerjik nezle veya rinitler bu mevsimde tekrarlayabilir. Bu hastalıkların tedavisindeki en önemli basamak o hasta için tetikleyici olarak etki eden faktörlerden örneğin polenler, ev tozu akarları gibi alerjenlerden veya sigara dumanı, keskin kokulardan korunmaktır. İlaç tedavisi olarak 2 grup vardır. Birinci grup, devamlı olarak kullanılan ilaçlar olup hasta iyi de olsa devam edilir. Alışkanlık yapma durumu bazı ilaçlar için kullanılsa da kişiye özel tedavilerde çok fazla karşılaşmayız.