DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 24 Kasım 2015

Pancar böbrek taşlarını tetikleyebilir

1 hafta önce sağ yanım çok ağrıdı. Bayılıyordum nerdeyse. Acile gittim. Taş döküyormuşum. Yeme içme diye kimse bir şey demedi.
Bu arada Adana'lıyım. Ona göre bir şey söylerseniz sevinirim.
Böbrek taşları çeşitlidir. Senin taşın hangi maddenin biriktiği tip taş yazmamışsın. Böbrek taşının içeriğine göre yemeklerle ilgili sakınma tavsiyesi verilebilir. Ama Adanalıysan sıkıntı olabilir. Eğer böbrek taşın kalsiyum oxalat veya kalsiyum fosfat taşı ise sakatatlar, taze soğan, şalgam, maydanoz, pancar, havuç, tatlı patates, taze fasulye, pazı, ıspanaktan sakınman gerekir. Yok yapamam dersen sıkıntıları tekrar yaşayabilirsin. Düzenli olarak da idrar rengin berrak olacak şekilde su içmelisin.

Nafiz bey, sık sık bademciklerim şişiyor. Habire antiyotik kullanıyorum. Bir zararı olabilir mi?
Olabilir. Öncelikle yanlış ve gereksiz antibiyotik kullanımı antibiyotik direnci dediğimiz duruma neden olur. Mikroplar antibiyotiğe karşı savunma geliştirir. Tekrar bu ilacı kullanınca bir işe yaramaz. Kullanılan antibiyotiğin tipine göre karaciğer veya böbrekler hassas veya zayıfsa bardağı taşıran damla olabilir. Antibiyotik doktor vermeden kullanılmaması gereken önemli bir ilaç grubudur. Herkese zarar verir. Her ateş yükseldiğinde, her boğaz ağrıdığında antibiyotik kullanmaktan vazgeçin. Ayrıca gereksiz yere maddi zarara da neden olur.

Doktor bey, hem adet düzensizliğim var hem de şişmanım. Doktor yumurtalığında kist var dedi. İlaç verdi. Yumurtalık kisti korkulacak bir hastalık mı?
'Polikistik over sendromu', ya da kistli yumurtalık durumu kadınlarda adet düzensizliği, tüylenme ve kilo problemleri ile kendini gösteren bir rahatsızlıktır. Genellikle ilaç tedavisi ile takip edilir. Beraberinde aşırı kilo, kıllanma, şeker hastalığı gibi hastalıklar birlikte görülebilir. Bu hastalık, kısırlığa kadar gidebilecek ciddi sonuçlara neden olabilir. Korkma ama takibini de aksatma.