DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 22 Kasım 2015

İlaç alırken yan etkilerini sorun

Tansiyonum yükseliyor. Doktorum akşam içmem için yeni bir tansiyon ilacı verdi. Prostata da iyi gelir dedi. Akşam alınca bayıldım. Acile kaldırmışlar. Hangi doktora gideyim?
Tansiyon ilaç ayarlamaları takip gerektirir. Bahsettiğin ilaç grubu etkili bir ilaç grubudur.
Yalnız ilk alındığında yatar halde alınması genelde tavsiye edilir.
Sen mi duymadın, doktorun mu söylemedi yoksa eczanede mi gerekli açıklama yapılmadı muallak. Ancak ihtimali yan etki gerçek olmuş. Her şeye rağmen İlaç yazılırken alınırken yetkililere ayrıntıları sorun. Sorarken de dinleyin. Şimdi tansiyonlarını ölç.
Şikayet olduğunda ve şikayetsiz dönemde sakin dinlenmiş halde sabah akşam liste yap. 16/10 u geçerse kullandığımız dilaltı ilacını doktoruna yazdır. Yanında bulunsun. Ona göre yeni bir ilaç önerelim. Sen yine iç hastalıkları uzmanına git.

23 yaşındayım. 6 gün önce sağ dizimin altında kızarıklık şişlik ağrı oldu. Ateşim çıktı. Boğazım şişti. Ayağımın üstüne basamadım. Ortopediye gittim bizimle ilgili değil dediler. Sizce ne olabilir?
Bu anlattıklarınıza bakarak 'Eritema Nodozum' dediğimiz bir duruma benziyor. Buna sebep olan ilaçlar, enfeksiyonlar, tümörler ve iltihaplı hastalıklar vardır. Bununla birlikte herhangi bir hastalık olmaksızında bu değişiklikler olabilir. Çocuklarda sıklıkla salgın enfeksiyonlar ve streptokokal enfeksiyonlar ön planda iken yetişkinlerde ilaçlar, sarkoidoz, inflamatuar bağırsak hastalıklar daha sık görülür. Hemen iç hastalıkları uzmanı bularak takibine girmelisin. Sebep belli olduktan sonra kesin tedavisi yapılır. Takibi tamamlanır.

46 yaşındayım. İltihaplı bağırsak hastalığım var. Kolit diyorlar. Bazen kanlı sümüklü çıkıyor dışkım. Sebzede seviyorum ama yeme diyorlar. Bütün sebzeler yasak mı?
İyi pişmiş, havuç, taze fasulye, pancar, bezelye, ıspanak, kabak, semizotu, pazı, bamya, ebegümeci, patates, domates, havuç ve domates suyu sorun çıkarması beklenmeyen sebzelerdir. Yine de senin bedenine girdiğinde sıkıntı çıkaran yiyecekleri takip et. Sonra onları tüketme.