DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 21 Kasım 2015

Tedaviler kişiye özel olmalıdır

Babamın ayak parmağı 1 haftadır ağrıyordu. Ortopediye gittik. Gut dedi. İç hastalıkları uzmanına git dedi. Tahlil yapmadı. Tanı nasıl konur?
Öncelikle şikayetler doktor tarafından değerlendirilir. Muayene bulgularında eklem iltihabı bulguları, gut hastalığına özel tofüs denilen şişlik tespit edilebilir.
Kan tetkiklerinde ürik asit düzeyleri değerlendirilir. İdrarda ürik asit kristali ya da böbrekte ürik asit taşı varlığı aranabilir.
Eklem ile ilgili gerekli görüntüleme teknikleri kullanılarak filmler çekilebilir. Eklem sıvısı örneğinin mikroskopla incelenmesinde tipik ürik asit kristalleri aranabilir.
Tüm sonuçlar doktor tarafından değerlendirilerek takip ve tedavi planı kişiye has düzenlenir.
Hastalık mekanik sorun yaratmadıysa iç hastalıkları uzmanları tarafından teşhis, tedavi ve takip yapılır.

16 yaşında bir oğlum var. Aynanın karşısında sürekli sivilcelerini patlatıp duruyor. Yapma diyorum dinlemiyor. Bir de siz söylerseniz sevinirim?
Baba sözü dinlemeyen iflah olmaz diyorum. Sivilcelerin sıkılarak temizlenmesi önerilmez.
Sıkarken mikrop kapar. Delikanlının yüzü çukurlarla dolar.
Özellikle cerahat derinde ise, sıkmak daha derine kaçmasına ve daha uzun süre daha büyük boyutta devam etmesine, hatta yara izi bırakmasına neden olur. Aman yapmayın diyorum.

Doktor bey safra kesesi iltihabı geçirdim. Hastaneden yeni çıktım. Bizimkiler perhiz var mı sormamışlar. Ne yapmalıyım?
Sadece safra kese iltihabından bahsetmişsiniz.
Hipertansiyon, şeker hastalığı, reflü gibi ek hastalıklarınız var mı bilmiyorum.
Sadece safra kesesi iltihabı sonrası önerilerimi iletiyorum.
Yumurta ve yumurtalı her türlü yiyecekler, yağlı börek, çörek, pasta, kek, hamur tatlıları, bütün yağlı yiyecekler, kızartmalar, kavurmalar, kaymak, krema, çikolata, tahin, tahin helvası, yağlı etler, yağlı balıklar, tavuğun yağlı kısmı (derisi ), sucuk, salam, sosis, pastırma, kuruyemişler (fındık, fıstık), sakatatlar (karaciğer, beyin, böbrek vb.), gaz yapıcı yiyecekler (kuru baklagiller, kereviz, karnabahar, lahana gibi sebzeler) yoğun tüketilmemeli.