DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 14 Ekim 2015

Ihlamur içmek bağırsakları rahatlatır

6 yıldır spastik kolon hastasıyım. Kolalı içecekler içemiyorum. Hastalığım azıyor. Ne içsem rahatlarım?

Huzursuz bağırsak hastalığında gazlı ve kafeinli içecekler rahatsız eder. Kahve, koyu çay, neskafe, süt, sütlü kahve, limonata, boza, kolalı içecekler, kakao, salep gibi içecekler şikayetleri arttırabilir. Ihlamur, adaçayı, papatya, anason ve rezene çayı bağırsak hareketlerini kolaylaştırıp, rahatlık verebilir. Sakız çiğnemek, iç çekmek de gazını arttırabilir. Elinle karnını sağdan sola ovalayarak gazını çıkart.

26 yaşındayım. 8 ay önce evlendim. 6 aydır tansiyonum yükseliyor. Babamda tansiyon hastası. 6-7 aydır da doğum kontrol hapı kullanmaya başlamıştım?Ne yapmalıyım?

T
ansiyon yükselmeleri her insanda olabilir. Hipertansiyon hastalığı dememiz için 140/90 mmhg üstünde sürekli yüksek kalması gerekir. Eğer tansiyon ölçümlerin 140/90 üzerinde sürekli yüksek ise hipertansiyon hastası olmuşsun diyebiliriz. Ailede hipertansiyon hastası olması beden olarak yatkınlık ihtimali katar. Ancak doğum kontrol hapları tansiyon yüksekliğine neden olmuş olabilir. Ayrıca ilaç alma döneminde tansiyonun yükselmeye başlamasını da izah eden bir durum olur. Hipertansiyon, doğum kontrol hapı kullananlarda kullanmayanlara göre 2-3 kat daha yaygındır. Doktorunuzla ve eşinizle yeniden görüşerek doğum kontrol yöntemi seçin.

52 yaşındayım. Boynum, boğazım ağrıdı, ateşim çıktı doktora gittim. Troid bezin iltihaplanmış deyip ilaç verdiler. 1 ay geçti. Hala ara ara ateşim yükseliyor. Ne yapmalıyım?

Muhtemelen troidit dediğimiz bir hastalığa yakalanmışsın. Troid bezi mikroplu veya mikropsuz olarak iltihaplanır. İyileşmesi 3-6 ayı bile bulabilir. Bu arada ateş yükselmeleri, troid hormon düzeyleri artıp azalabilir. Önemli olan belli aralıklarla TSH, FT+, Anti tpo, Anti TG, Haemogram, CRP gibi testlerin ve muayene bulgularının tekrarıdır. Ortaya çıkan tahlil sonuçlarına göre ilaç tedavileri yeniden düzenlenebilir.
Bu durumlarda korku, kaygı şikayetleri arttırabilir. İç hastalıkları uzmanı veya endokrinoloji uzmanı ile görüşmeli ve takip edilmelisin.