DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 9 Ekim 2015

Damar tıkanıklığı üşümeye neden olabilir

63 yaşındayım. 15 yıl önce ayaklarım üşümeye başladı. Ama bu yıl iyice arttı. Doktora gittim, çözüm bulamadım. Sizce hastalığım ne olabilir?
Özellikle ileri yaşlarda kılcal damarlarda damar sertliği olur. Damarda dolaşan kan aynı zamanda bedenin ısısını düzenli olarak sağlar. Yani kalorifer tesisatı gibi düşünün 63 yıllık tesisat ilk günkü gibi değildir. Kan damarda yeterli miktarda dolaşamaz ise ısınma şikayeti olabilir. Böyle durumlarda delikanlılık yapmayıp sıkı ve havaya uygun giyinmek gerekir. Bunun dışında kansızlıklar, troid bezi az çalışması, damar tıkanıklıkları, nöropati dediğimiz sinir kablo bozuklukları, kan tuzlarındaki düzensizlikler gibi bazı hastalıklarda ayaklarda ısınamamaya, üşümeye neden olabilir. Düzenli olarak aynı doktora gitmeni öneririm.

Geçen ay bana şeker hastalığı tansı koydular. Şeker hastalığı böbrekleri bozuyormuş. Her diyabet hastası böbrek hastalığına yakalanır mı?
Şeker hastalığı böbrekleri bozar. Tabi perhiz yapmazsan, düzenli hareket etmez, düzenli doktor kontrolünden geçmezsen, yeterli su içmezsen Şeker yani kan glikozu yükselir. Düzensiz ve sürekli kan şeker yükseklikleri böbrekleri bozar. Diyaliz ünitelerinde tedavi gören böbrek yetmezliği hastalarının yüzde 50'si diyabetlidir. Diyabetli hastaların yüzde 10-20'si böbrek yetersizliği nedeniyle kaybedilmektedir. Bu nedenle iş işten geçmeden gerekenleri yapıp, kan glikozunu yani şekerini normal sınırlarda tutmaya dikket et.

Annem 60 yaşında. Yaprak yere düşse üzülür, her yeri ağrır. Doktor fibromyalji dedi. Nasıl bir hastalık bu?
Fibromiyalji uzun süren, yaygın düşkünlük meydana getiren, ağrılarla tekrarlayan bir hastalıktır. Bu hastaların kasları, boyunları, omuzları ve sırtları ağrır. Yeterince uyuyamazlar, uyandıklarında veya uzun süreler oturduktan sonra hareket ettiklerinde sıklıkla adaleleri sertleşmiştir. Ağrının yoğunluk ve bitkinliğin derecesi günden güne değişebilmekte, aşırı egzersiz ve stresle kötüleşebilir. Orta yaşların başlarında etkileyen ve oldukça sık görülen bir rahatsızlıktır. Psikolog desteği alsın.