DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 6 Ekim 2015

Kaygı ve korku hastalığı tetikler

44 yaşındayım. Gaz problemim var. Karnım her gün ağrıyor. Çok fazla gaz çıkarıyorum. Huzursuz bağırsak sendromu teşhisi kondu. Bazı ilaçlar kullanıyorum. Üzerine sıcak koyduğum zaman ağrım hafifliyor. Başka ne yapabilirim?
Bu hastalıkta en önemli konu huzursuzluk, sıkıntı, stres, kaygı ve korkulardır.
Yani bataklığı kurutmadan sineklerden kurtulamazsın.
Eğer burnun tıkalıysa hızlı yemek yeme zorunda kalırsın. İyi çiğneyemezsin, hava yutarsın.
Bunlar şikayetlerini arttırır. Dışkılama hissi olunca tuvalete gitmeyi erteleme.
Ayağın ve karnın soğuk olmasın. İlaç tedavisine gelince. Muayene olduğun doktor tarafından sana özel olarak planlanması uygun olur.

32 yaşındayım. Daha önce romatizma tedavisi gördüm. Göğsümde kuş gibi bişey çırpıyor şimdi. Bu ne olabilir?
Bu ifade genellikle çarpıntı dediğimiz kalp ritminin bozulduğu durumlarda kullanılır. Tıp dilinde Aritmi veya Disritmi diye adlandırılır.
Tanı koymak için önce EKG dediğimiz tetkik yapılır. Elektrokardiyografi (EKG) durumuna göre ritim Holter EKG dediğimiz tetkik gerekebilir. Muayene bulgularına göre TT EKO, TSH, HAEMOGRAM gibi bazı kan testleri gerekebilir. Eski Romatizma tarifin romatizmal kapak hastalıkları açısından riskleri düşündürür. Önce muayene sonra takibe devam.

23 yaşındayım. 13 yaşından beri kalem silgisi yiyorum. Garip ama dayanamıyorum. Halsizliğim var. Başka doktora anlatamıyorum. Bu nedir?
Bu anlattığın duruma 'Pika' sendromu diyoruz. Gıda niteliğindeki besinler dışındaki yabancı madde olarak tanımlanabilecek maddeleri tüketme isteği olarak tanımlanabilir. Pika sendromuna sahip kişiler silgi, kalem, kum, kireç, cam, sabun ve daha birçok maddeyi lezzetli bir yiyecek yermiş gibi iştahla yerler. Özelikle demir, çinko ve magnezyum gibi vücudun eser miktarda ihtiyaç duyduğu minerallerin vücutta yeterli miktarda olmaması kişileri besin dışındaki maddeleri tüketmeye teşvik eder.
Bu hastalığa iç hastalıkları uzmanı olarak bizler bakarız. Mutlaka muayene edilmen ve tahliller yapılman şart.