DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 27 Eylül 2015

Çavdar ve arpa ile kolesterolü akla

Ailemde de kolesterol var. Yemeklere dikkat ediyorum. İlaç kullanmam gerekir mi?
Sadece kan tahliline bakarak tedavi kararı vermeyiz. Kolesterol aynı zamanda bedenimizin kendi ürettiği bir maddedir. Doğru gıda ve yemek yeme uygulaması kan kolesterol düzeyini yüzde 30 kadar düşürebilir. Yani yemeği düzeltmek her şeyi düzeltmez. Varsa sigarayı bırak. Hareket et, bol su iç, stres yapma (kolaysa). Yine de içeriğindeki beta glukan nedeniyle bağışıklık sistemini de güçlendiren yulaf, arpa, çavdar gibi tam tahıllar damar sertliğini artırdığı düşünülen kolesterolün yükselmesini engeller. Kuru baklagiller, yeşil çay, zeytinyağı, kuruyemişler, portakal ve narenciye meyveleri, domates kolesterolün dengelenmesi, verdiği zararların azaltılmasına yardımcı gıdalardır.

5 yıllık cami hocasıyım, ses tellerimde bir sorun var. Ne yapsam geçmedi. Öksürük ve gıcık oluyor. Ne yapmalıyım?
Geçmiş olsun. Önce kulak burun boğaz uzmanına muayene ol. Burun tıkanıklığına neden olan hastalıklar tekrarlayan ses kısıklığı, öksürük ve gıcığa neden olabilir. Burun tıkanırsa ağızdan nefes alıp vermek zorunda kalırsın. Hızlı yemek yemeye başlarsın. Reflü olur. Bu da ses kısıklığı, öksürük ve gıcık yapabilir. Ayrıca ses tellerini özellikle muayene ile görmek lazım. Sesini kullanan meslekler ses teli sık rahatsızlanabilir. Aman dikkat

Babam 71 yaşında. Felç geçirdi. Ne yapsak yemek yemiyor. Genzine kaçıyor. 3 ayda 2 kere zatürree oldu. Yoğun bakıma aldılar. Mideye tüp takalım dediler. Mide tüpü ne demek?
Tüp diye anlatılan şey aslında bir nevi hortum. Ağız yoluyla beslenme ihtimali olmayan hastaların gıdaları hortum yoluyla midesine göndermek için yapılan bir müdahale yapmak istemişler. Bu uygulama katı-sıvı gıdaların, ilaçların yemek borusundan geçmeden direk mideye ulaşmasını sağlıyor. Bu yöntem özellikle yutma refleksi kaybolmuş olan hastaların beslenmesi için uygundur. Bence taktır. Beslerken genzine kaçan şeyler zatürree yapabilir. Geçmiş olsun.