DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 5 Eylül 2015

Gözde basınç hissi diyabet belirtisi

9 yıldır şeker hastasıyım. Gözü bozar bu şeker diyorlar. Diyabetten kaynaklanan göz hasarım olup olmadığını nasıl anlarım?
Kan şekeri düzensiz olarak yüksek seyrederse göz damarları bozulabilir. Göze ait çeşitli kısımlarda yüksek şekere bağlı farklı bozukluklar ortaya çıkabilir. Bazı durumlarda hiçbir belirti olmayabilir. Bulanık ve çift görme, gözde yanıp sönen ışıklar ve renksiz noktalar, gözde koyu renkli, uçuşan noktalar, tek ya da her iki gözde ağrı ve basınç hissi, gözlerinizin dış kenarlarında kalan yerleri görmede zorlanma şikayetleri olabilir. Şeker hastaları şikayetleri olmasa bile her 6 ayda bir kez göz muayenesi olmalılar.

Eşim 41 yaşında. Pıhtılaşma şeyleri düşükmüş. Tedavisini gördü. Şimdi kanda 225000'miş. Ama bazen damarlarında çatlama oluyor, o bölgelerde siyahlaşma oluyor. Acaba bunun sebebi nedir? Bu hastalığın adı nedir? Korunma yolları var mı?
Pıhtılaşma şeyleri dediğimiz şey bir trombositlerdir. Bunlar, damar yırtılması-zedelenmesi olduğunda kanın pıhtılaşmasını sağlayan kan pulcuklarındır. Trombositlerin (PLT.) sayısının arttığı veya azaldığı hastalıklar vardır. Hastanızdaki trombositlerin düştüğünü veya yükseldiğini belirtmemişsiniz. Bu yüzden sizin hastalığınızı tam olarak tarif edemeyeceğim. Ancak PLT düşerse özellikle kılcal damarlardan kolay kanama olur.
O bölgede az miktarda kanama olur. Sonra kahverengileşip mavi-mor- siyahımsı renge dönerek iyileşir. İlaçlar, bedende eşlik eden diğer hastalıklar, bazı kan hastalıkları, bazı kemik iliği çalışmasının bozulduğu hastalıklar buna neden olabilir. Geçici olarak trombositlerin (PLT.) düşüklüğüne neden olup, kendiliğinden düzelebilen hastalıklarda var. Sizdeki hastalıkta doktorların aktardığın ifadesine bakılırsa bu tip bir hastalık. Önemli olan doktor bilgisi dışında ilaç kullanmaman. Özellikle ağrı kesiciler buna neden olabilir. Merak etme. Kontrollerini aksatmadan yaptır.