DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 3 Eylül 2015

Mercimek gut hastalığını tetikler

Gut hastasıyım. Ne yapsam habire ayağım şişiyor. Hap alıyorum ama kesin tedavisi yok mu?
Kesin tedavisi senin hastalığı öğrenmen ve kabul etmenle mümkün. Kendi bedeninin ürettiği bir durum. Yediğin yemek, fazla kilo, stres, evham, sıkıntı, uyku düzensizliği, alkollü içecekleri tüketmek, sigara içmek, çarpma, düşme, burkmalar, gut ataklarını tekrar ettirir. Özellikle yemeklere dikkat et. Sakatat, küçük balıklar (hamsi, sardalya, vb), midye, karides, havyar, istiridye, et suları, nohut, mercimek, fasulye, gibi baklagiller, maya ve maya içeren besinler ürik asitten zengindir. Az tükettiğin kadar iyi olursun. Büyük balık, kırmızı et, kümes hayvanları da dikkatle tüketilmelidir. Bunları haftada 1 defadan fazla yemeyin.

Kardeşimin terlemesi vardı. Haşimoto teşhisi kondu. Bu nedir?
Bu hastalıklar troid bezimizin hastalıklarıdır.
Troid bezi soluk borusunun yanlarında bulunan iki lobunu, soluk borusu önünden geçen bir bölüm birleştirdiği, içinde koloid bir madde bulunan keseciklerden oluşan bir bezdir. Her iki lobun içinde paratiroid bezi bulunur.
Normal ağırlığı insanda 20-40 gr'dır. Tiroid bezi, iyot ve tirozinden tiroksin (T4) ve triiyodotironin (T3) yaparak, kana tiroid hormonunu salgılar. Tiroid bezi, öteki iç salgı bezleriyle ilişkili olarak etkinlik gösterir. Çalışması özellikle hipofizin salgıladığı uyarıcı tireotrop hormonunun (TSH)etkisine bağlıdır. Çeşit çeşit hastalığı vardır.

27 yaşındayım. 3 yıldır romatizmam var. Kortizon hapı kullanıyorum. Korku olunca halsizleştiğimi fark ettim. Tansiyonum da düşük çıkıyor. Tuzlu bir şeyler yemek istiyorum. Arkadaşlarım güneşlendin mi esmerleşmişsin diyor. Ne yapmalıyım?
Tespitlerin çok önemli. Böbrek üstü bezi çalışması azaldığında bu tip şikayetler bir arada görülebilir. İç hastalıkları uzmanına git. Kortizol, ACTH, Aldosteron, kan tuzları, böbrek çalışmasını gösteren testler isteyebilir. Bazı filmler gerekebilir.
Kortizonlu ilaçların kullanımı sırasında ortaya çıkmış olabilir. Gerekirse bu ilaçların dozu yeniden ayarlanmalı.