DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 2 Eylül 2015

Sigarayı bırakmak için geç değil

11 yıldır günde bir buçuk paket sigara içiyorum. Tıkanmaya başladım. Nefes alamıyorum. Bu saatten sonra iş işten geçmiş midir? Sigarayı şimdi bıraksam çabuk düzelebilir miyim?
Sigarayı bırakmak için her zaman erkendir. Sigarayı bıraktıktan 20 dakika sonra tansiyonun düzelir, kalp atışların normale döner. 8 saat sonra kanındaki nikotin ve karbonmonoksit düzeyi yarıya düşer, kanındaki oksijen seviyesi normale döner. 24 saat sonra karbonmonoksit vücudundan tamamen atılır, akciğerleriniz sigaranın neden olduğu mukususümüğü temizlemeye başlar, kalp krizi riskin azalmaya başlar. 48 saat sonra vücudundaki nikotin tamamen temizlenir, koku ve tat duyularında artış kaydedilir.
72 saat sonra ise nefes alman kolaylaşır, enerji seviyen yükselir. Hemen bu dertten kurtul.

30 yaşındayım. Birden çok fazla kilo almaya başladım. Karnımın yan tarafında kırmızı çatlaklar oldu. Ne olabilir?
Vücudun strese dayanıklılığını, enerjisini, su ve tuz dengesini ayarlayan hormonlara 'Adrenokortikal hormonlar' denilmektedir. Bu hormonların aşırı salgılanması ile 'Cushing Sendromu' denilen özel bir obezite çeşidi oluşmaktadır. Bu rahatsızlık nedeniyle yağlar belirli bölgelerde toplanmaktadır. Daha çok gövdede toplanan yağlar sonucu karın genişlemekte ve ciltte kırmızı renkli yırtılmalar veya çatlamalar oluşmaktadır. Ayrıca bu hastalıkta kişilerin yüzleri kırmızı ve yuvarlak olmaktadır.
Kilonun yanında tüylenme, adet düzensizlikleri, ciltte sivilcelenme, kolesterol yüksekliği gibi birçok hastalık ve bulguya yol açabilmektedir. Hemen iç hastalıkları uzmanına başvurabilirsin.

36 yaşındayım. Sürekli kulağımın içi kaşınıyor. Akıntı da var. Neyle temizleyeyim?
Mesela kulak çubuğuyla karıştırmayın.
Kulak burun boğaz uzmanına muayene olun. Dış kulak mantarı olmuş olabilirsin. Dış kulak yolu mantarları Kaşıntı, kötü kokulu akıntı, işitme kaybı, bazen ağrı şikayetleri yapar. Ağrı hastalığın doku derinliğine nüfuz ettiğini gösterir. Bu durum daha çok kulak karıştırma alışkanlığı olan kişilerde ortaya çıkar.