DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 1 Eylül 2015

Kemik erimesine keçiboynuzu

61 yaşındayım. 3 yıldır regl görmüyorum. Süt ürünlerine alerjim var. Gaz yaptığı için pek yiyemiyorum. Kalsiyum ilacı kullanayım mı Kemik erimem başlamış mıdır? Menopozda neden kemikler erir?
Kemik erimesinin birçok nedeni var. Bir tanesi menopoz.
Her kadında menopoza girer girmez kemik erimez. İçki ve sigara kullanımı, hareketsiz yaşam, tiroid hormonu kullanımı, uzun süreli akciğer hastalıkları, iltihaplı bağırsak hastalıkları, romatizmal hastalıklar, erkeklerde prostat, kadınlarda ise meme kanseri tedavisi görmek, organ nakli kemik erimesi yapabilir.
Kadınların menopoza girmesiyle birlikte, kemikleri koruyucu etkisi olan östrojen hormonunun azaldığını ve bunun sonucunda kırık riski artar. Süt ürünleri kalsiyum açısından zengin. Ama tek kalsiyum kaynağıda değil. Keçiboynuzu, yeşil gıdalar, kuruyemişlerde de kalsiyum var.
Sadece gaz nedeniyle süt ürünlerinden kaçıyorsan kefir ye.

Eşim 2 ay önce doğum yaptı. Bu süre içinde cinsel ilişkiye girmedik. Şimdi doğum yaptı. Şimdi cinsel ilişkiye girmemiz uygun mu? Bu meseleyi eşime açsam ayıp olur mu? Bebeğe zarar verir mi?
Eşler arasında ayıp olmaz.
Cinsel ilişkiye doğumu izleyen 6. haftadan sonra başlayabilirsiniz.
İlk başlarda dişi cinsel organında eskiye oranla bir kuruma görülebilir.
Bunun nedeni azalmış östrojen hormonudur. Kayganlaştırıcı jel kullanımı ilişkiyi kolaylaştırabilir. Genellikle erkek kadından daha fazla cinsel istek içindedir.
Kadınların sadece hormonları değil, sosyal yapısı-pozisyonuda değiştiğinden başlangıçta tedirginlik yaşanabilir.
Kadının kendi vücudundan memnuniyetsizliği de cinselliği olumsuz etkileyen önemli bir faktördür. Hamilelik sırasında alınan fazla kilolar kadının psikolojisini olumsuz etkiler. Böyle bir durumda doğumu izleyen 6. haftadan sonra ciddi bir egzersiz programı ve emzirmeyi takiben uygulanacak profesyonel diyetler yarar sağlayabilir. Ayrıca tüm zamanını bebeğine ayıran anneler, cinselliğe karşı ilgilerini kaybedebilirler. Sabırla, iyi niyet ve gayretle devam edin. Ayrıca bebeğe de zarar vermez.