DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 30 Ağustos 2015

Balık tüketimi kanserden korur

Balık mevsimi geliyor bol bol balık yiyeceğiz diye seviniyor arkadaşlar. Ben daha hiç balık yemedim. Her kafadan ses çıkıyor. Balık yağı alıyorum yetmez mi?
Balık, insanın ihtiyacı olan neredeyse tüm besin ihtiyaçlarını kendinde barındıran bir gıdadır.
Proteinden zengindir. Yumurta, et ve süt gibi iyi kaliteli protein kaynaklarından biridir. Faydalarını özetleyelim dersek; Vücudun bu proteinlerden faydanma oranı yüksektir. Balık eti, A vitamini, D vitamini K vitamini ve B grubu vitamini zenginidir. Ayrıca, iyot, selenyum, fosfor, magnezyum ve çinko mineralleri bakımından da iyi bir kaynaktır. Bazı gıdalar insan bedeninde üretilmez.
Mutlaka besinler yoluyla vücuda alınması gerekir. EPA ve DHA bu gıdalardır. Balıklar bu yağ asitleri için önemli bir kaynaktır. EPA ve DHA; ülkemizde oldukça sık görülen kalp-damar hastalıkları, şeker hastalığı ve kanser gibi pek çok hastalıktan korunmada önemli sağlık etkilerine sahiptir.

Askerden 3 ay önce döndüm. Genital bölgemde yara var. Sanki zımbayla delinmiş gibi. İdrarımı yaparken bir şey yok. Külodum deyince ağrı oluyor. Başka bir şeyde yapmadım. Yani cinsel sebep diyorlar ama öyle bir şey yok. Cildiyeciye gösterdim. Başka ne yapayım. Merhemler işe yaramıyor.
Aslında iç hastalıkları uzmanına muayene olman gerekiyor.
Ağızda yara, görmede farklılık var mı tespit et. Ailede behçet hastalığı var mı öğren. Genç erkek hastalarda bahsettiğin özelliklere göre behçet hastalığından şüphelebiliriz. Behçet hastalığında cinsel bölgede tekrarlayan ülserler hastalığın ikinci en sık bulgusudur. Behçet hastalarında yüzde 80-90 oranında bulunurlar.
Görünümleri ağızda çıkan aftlara büyük benzerlik gösterir ancak ağızdaki aftlardan daha derindirler ve sıklıkla iz bırakarak iyileşirler. Bazı kadın hastalarda cinsel bölge yaraları daha içerde (vajende veya rahim ağzında) yerleşebilir. Akıntı ve cinsel ilişki sırasında ağrı ile kendini gösterebilir.
Bulaşıcı değildir. Beraberinde göz doktoru muayenesi, kan-idrar testleri, pikür deri testi gibi testler gerekebilir. Stresle sıkıntı artar. Başkalarının sana inanması şart değil. Doktorunla bana aktardıklarını paylaş.