DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 29 Ağustos 2015

Stres ve kaygı gut hastalığını artırır

Kilo vermek için güreş takımına girdim. Annem yemek yemeden antremana göndermiyor. Güreşçi kuvvetli olmalı diyor. Sizde bir zahmet bir şey diyebilir misiniz.
Bir şey değil. Ama söylediklerim seni memnun etmeyebilir.
Yani annen haksız demeyeceğim.
Öncelikle anneler her zaman haklıdır.
Bilimsel çalışmalara göre yemek sonrası egzersiz yapanlar daha fazla kilo veriyor. Anneni değil kendini ikna etmelisin. Ancak gereksiz abur cubur gıdalarla bedene giren fazla kaloriler kilo vermeni engelleyebilir.

Son 4 haftadır sürekli gut hastalığım artıyor. Sol ayak başparmağım ve bileğim tekrar tekrar ağrıyor. 3-4 gün hareket edemez hale geliyorum. Yeni bir ilacı yok mu acaba?
Gut hastalığı hayat tarzı, alışkanlıklar, sofra zevki değişmezse tekrarlar. Diyetten hiç bahsetmemişsin.
Diyet uzmanına git.
Listeni al. Yapmazsan ilaçlardan ilaç beğen. Stres, sıkıntı, kaygı, korku varsa gut azar. Uykunu düzenle. Mutlaka düzenli su iç. Alkolden kaç. Fazla kilon varsa ver. Gut hastalığında atak öncesi ve atak tedavisi vardır.
Hedef kan ürik asit seviyesini 6mg/dL'nin altında tutmaktır.
Atak sırasında ağrı ve mikropsuz iltihabı düzeltmek için steroid olmayan ilaçlardan verilir. Mide koruması yapılır. Kalp damar hastalığı ve böbrek bozukluğu varsa bu ilaçların yerine tercihen eklem içine kortizon enjeksiyonu veya düşük doz kortizon ağızdan kullanımı tercih edilebilir.
Tamamen doktorunun senin için hazırladığı ilaçları kullan.

75 yaşındaki annemin kalçası kırıldı. Hastaneye kaldırdık. Ameliyat riskli dediler. Neden hayati riski olur?
Özellikle ileri yaşta meydana gelen kalça kırıklarında maalesef ameliyatında sonrasının da hayati riskleri yüksektir.
Riskin nedeni damar içinde pıhtı oluşmasına bağlı ani ölümler, solunum, kalp, böbrek, beyin çalışması bozukluklarıdır. Bilinen tüm tedbirler tam ve doğru uygulansa da bu ihtimal sıfırlanamıyor.
Uzun süre hareketsizlik ve ileri yaşla ilgili risklerde düşünüldüğünde ameliyat ve sonrasının zorluğu artar. Kalça, bacak kırığı, kalça, diz protezi, büyük cerrahi girişimler, büyük kazalar, omurilik yaralanmalarında da riskler oldukça fazladır.