DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 28 Ağustos 2015

Hıçkırık nöbetlerine kese kağıdı

Annemin 2 aydır hıçkırık nöbetleri oluyor. Doktoru tahlil yaptırdı normal çıkmış. Bu durumda ne yapayım?
Öncelikle hıçkırık başladığında kese kağıdı içine soluğunu alıp versin. Nefesini çok zorlanmadan tutabildiği kadar tutsun. Yeni başlayan kısa süreli hıçkırıkta hastanın acı, ekşi, aşırı soğuk ve sıcak vb. gibi tatma duyusunu uyarma veya parlak ışıkla görme duyusunu uyarma ilgili ani reflekslerle hıçkırığı bastırabilir.
Üst gis endoskopi, diafragmayı ve batını ve akciğer alt bölgeyi görüntülemek gerekebilir.
Bunun için üst karın ve akciğer bilgisayarlı tomografisi gerekebilir.

38 yaşında tüpçüyüm. 1 yıldır ara ara belim ağrır. Geçen gün tüp değiştirirken belim tutuldu. Sağ ayağımın parmağının ucuna kadar ağrım var. Hala doğrulamıyorum. Bel fıtığı olmuş olabilir miyim?
Bel fıtığı ihtimalin sürpriz değil. Eğilip doğrulurken, oturup kalkarken, eşya yük kaldırıp indirirken hep belimizi yanlış kullanıyoruz. Neredeyse herkes bel fıtığı. Bel fıtığı, omurlar arasında yer alan kıkırdaksı içeriğin omuriliğin bulunduğu kanala ya da sinir köklerinin üzerine taşması ile oluşur. Bu durum hareketlerle artan, dinlenme ile azalan, ağrılar olur. Mekanik bel ağrısı, genellikle bel bölgesi kasları, kas lifleri ve eklem bağlarının aşırı zorlanması ya da sinirsel gerginlikler nedeniyle gelişir. Fıtık haricinde diskin dış tabakasında meydana küçük yırtıklar da şiddetli ağrıya yol açabilir. Fizik tedavi uzmanına git. İhmal edersen ameliyatlık hale gelir.

Kilo vermeye çalışıyorum Nafiz hocam her kafadan bir ses çıkıyor. Mesela yağsız salata yiyin diyorlar. Yağ kilo yapmaz mı?
Tıpta değişmeyen kanunlar vardır. Bu kanunlardan biride 'Bir maddeye zehir etkisi katan kullanılma miktarıdır.' Doğru yağı seçer, doğru zamanda ve doğru miktarda yersen bir sıkıntı olmaz. Zeytinyağı, kanola yağı gibi yağları günde 3 yemek kaşığını geçmeyecek kadar tüketirsen faydası var zararı yok. Harcanandan fazla kalori alırsanız kilo artışı olur. Sadece sebzede yesen fark etmez. Yani hareketsiz kilo veremezsin. Salatayı yağlı yersen diyette bazı yiyecekleri çıkartmalısın.