DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 26 Ağustos 2015

Kiloların altında birçok neden olabilir

3 aydır doğum kontrol ilacı almaya başladım. Ama 3 kilo aldım. İştahım açık ama ilaçtan mı karar veremedim? Doğum kontrol hapları kilo yapar mı?
Doğum kontrol ilacı diye bilinen hormon ilaçları kilo aldırabilir. İçlerinde progesteron ve östrojen hormonu bulunur. Doğum kontrol haplarının içerisinde bulunan progesteron hormonu vücutta su ve tuz tutulumuna, dolayısıyla ödem ve şişliğe neden olabilir. Östrojen hormonu beyinde açlık merkezine etki ederek iştah artışına sebep olabilir, ancak şu an piyasada bulunan düşük doz östrojen içeren hapların iştah artışına ve kilo alımına neden olmadığı belirtilmektedir. Yine de kilo almanıza neden olan troid bezi çalışma azlığı, kan şeker düşüklüğü, stres, antidepresan kullanımı gibi diğer ihtimalleri de unutmamak gerekir. Bu nedenle iç hastalıkları uzmanı tarafından takip ve tedavi planı yapılması gerekir.

Eşimle 6 aydır evliyiz. İlişkiye girmekte zorlanıyoruz. Çünkü o sırada ağrıdığını söyleyip kasılıyor. Doktora gitmiyor. Ağrı kesici krem işe yarar mı?
Anlattıklarına bakılırsa 'Vaginismus' dediğimiz hastalıkla karşı karşıyayız. Tedavisi ise cinsel terapi dediğimiz psikiyatrik takip gerektiren sohbetler ve kişinin muayenesine göre değişebilen ilaç tedavileridir. Özellikle psikiyatri, kadın hastalıkları ve iç hastalıkları muayenesi gerekir. Sorun ağrı olmadığından ağrı kesici kremler işe yaramaz. Sabır ve gayretle düzelebilen hastalıklardandır. Yeter ki doktor takibiyle süreci sürdürün.

Hocam 47 yaşındayım. Ailemizde kimsede şeker hastalığı yok. şekerim ilerde çıkabilir mi?
Evet çıkabilir. Şişmanlık uzun vade de Diabetes Mellitus yani şeker hastalığı için risktir. 5 yaşından sonra yaşla birlikte şeker hastalığı görülme ihtimali artar. Bu nedenle açlık-tokluk glikoz hatta 75 gram glikozla 3 saatlik OGTT dediğimiz şeker yükleme testi yaptırman uygun olur. Ayrıca acilen tedbir için kilo vermeye başla.