DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 25 Ağustos 2015

Karın ağrısı kanama nedeni olabilir

3 gün önce karnım ağrıyınca acile gittim. Sağ alt taraf ağrıyınca hemen apandisit dediler. Ben apandisit ameliyatı oldum dedim. O zaman film çektiler. Terminal bağırsak iltihabı dediler. İlaç verdiler. Ağrım hala geçmedi. Ne yapmalıyım?
Anlattıkların çok önemli. Karın ağrısı sağ alt karın bölgesinde olduğunda birçok hastalık ihtimali söz konusu olur. Kadınlarda yumurtalık hastalıkları, böbrek, mesane, idrar kanalı, kalın bağırsak, ince bağırsak, karın içi kas-lif hastalıkları, çeşitli nedenlere bağlı kanamalar, FMF ve benzeri hastalıklar söz konusu olabilir. Terminal İleit dediğimiz filmlerle tespit edilebilen hastalık iltihabi bağırsak hastalıklarında gördüğümüz bir tespittir. İlaçlı tedavi ile takip edilir. Hemen şikayetler gerilemez. Yavaş yavaş düzelir. Mutlaka endoskopi ile incelemek gerekir. Düzenli olarak takip edilmen gerekir. İç hastalıkları uzmanı uzun sürebilecek bu süreci yönetebilir.

25 yaşındayım. 3 yıldır nefes darlığı şikayetlerim oluyor. Aniden başlıyor. Acile gidiyorum. Astımsın diyorlar. İlaç veriyorlar. Sonra polikliniğe gidiyorum normalsin diyorlar. Kesin tanı nasıl konacak?
Astım, akciğerdeki bronş adı verilen hava yollarını etkileyerek daralmasına neden olan bir hastalıktır.
Nefes darlığı, göğüsteki sıkışma hissi, öksürük gibi yakınmalara yol açar. Hava yollarınının hem iç boşluğu hem kendisi etkilenir. Hem iltihaplanma hem de tıkanma olabilir. Hastaların şikayetleri günden güne hatta gün içinde değişiklik gösterebilir.
Hatta bazen tamamen ortadan kalkabilir.
Şikayetlerin olmadığı dönemde hiçbir muayene bulgusu olmayabilir ve solunum fonksiyon testleri normal çıkabilir; solunum fonksiyon testlerinin normal çıkması ve muayene bulgusunun olmaması astım tanısını dışlamaz. Astım tanısında hastanın anlattıkları çok önemlidir.
Astım şüphesi olanlarda solunum fonksiyon testleri, alerji testi, olası başka hastalıkları ekarte etmek için radyolojik görüntüleme gibi incelemeler yapmak tanı konulmasına yardımcı olur. Her zaman belirttiğim gibi tek bir doktor seçerek takibinde kalmanız uygun olur.