DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 23 Ağustos 2015

İlaçlar doktor kontrolünde bırakılmalı

54 yaşındayım. 4 aydır erkekliğim eskisi gibi değil. Yaşım daha genç. 6 yıldır şekerim var. Şeker ilaçları böyle yapıyor dediler. İlaçları da bıraktım ama aynıyım. Öbür ilaçlardan alayım mı?
Bahsettiğin şikayet İmpotans da değimiz cinsel birleşme için yeterli sertliğin sağlanamaması halidir. Şeker seviyesi yüksek giden hastalarda sinir lif iletim sistemi bozulmasıyla oluşabilir. Bu nedenle düzenli olarak iç hastalıkları uzmanı takibinde kalmalısın. Kafana göre ilaç ekle, ilaç kaldır yaparsan her şeyi birbirine karıştırırsın. Ayrıca impotansa yol açan şeker hastalığı dışında da çok çeşitli nedenler olabilir. Diğer hormon hastalıkları, psikolojik sorunlar, çeşitli ilaçlar, alkol alımı, çeşitli damar ve sinir lif hastalıkları da sertleşememe yapabilir. İmpotansın tedavisinde, öncelikle iyi bir öykü alınıp, psikojenik ve organik nedenlerin ayrımı yapılmalıdır. Biyokimyasal ve hormonal tetkikler yapılıp altta yatan sorunlar araştırılır. Daha sonra tedavi görmeye karar veren hastalara medikal tedavi, penise enjeksiyon tedavisi veya penil protez gibi farklı tedavi yöntemleri uygulanabilir.

Babam 54 yaşında kalp krizi geçirmişti. Şimdi 56 yaşında. İlaçlarını doğru kullanmıyor. Şimdi çok yürüyemiyor. Hemen yoruluyor. Bide eski ayakkabıları olmuyor. Yani ayaklarında şişme var. Sigara içtiği için nefesi daralıyormuş. Şimdi azalttı. Doktora gitmiyor. Ne tavsiye edersiniz?
Hemen iç hastalıkları veya kardiyoloji uzmanı tarafından muayene edilerek takibe alınması gerekiyor. Kalp krizi geçirmesine rağmen sigara içip, ilaçlarını düzenli kullanmamış. Muhtemelen diyet uygulaması da yapmamıştır. Var olan hastalık bu şartlarda ilerlemiş olabilir. Kalp yetmezliği şikayetleri ortaya çıkmış. Eğer hemen tedbir alınmazsa yatalak hale bile gelebilir. Sigarayı hemen bıraksın. Hemen yemekleri tuzsuz ve düzenli yesin. 'Diabetes Mellitus' yani şeker hastalığı var mı yok mu belirtilmemiş. Bir an evvel kalp, böbrek, karaciğer, akciğere ait gereken testler yapılmalı. Ödem dediğimiz şişmenin ve kalbin tedavisi başlanmalı. Tansiyonunu düzenli olarak mutlaka ölçün.