DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 20 Ağustos 2015

Rezene içmek bağırsakları düzenler

2 yıldır basurum var. Doktora gitmeye sıkılıyorum. Komşumuzda da zamanın da varmış. Çay pansumanıyla geçmiş. Çayın basura faydası var mı?
Çayla basur geçmez. Geçse basurlu adam kalmaz. Tespitini yapmışsın. Bu güzel. Ama sonrası gelmemiş. Doktordan utanmak olmaz. Eğer dışkılama sonrası tuvalet taşında veya dışkı üstünde damla damla şekilde kan görüyorsanız, temizlendiğiniz kağıtta kandamlası varsa mutlaka doktora başvurun. Makat temizliği sırasında elinize makat bölgesinde beze, bezecik, geliyorsa, ağrılı büyük şişlikler geliyorsa, makat bölgesi kaşıntılı ve akıntılıysa mutlaka doktor muayenesi gereklidir. Bu hastalık doğru tedavi edilmezse ilerler, ameliyat edilecek hale gelir.
Yiyecek ve içeceklerle ilgili destek uygulamaları da yap.
Rezene bağırsak hareketlerini düzenler. Ama tedavi etmez.
Basurlular çay içerse kabızlık ve bağırsak hareketlerinin azalması nedeniyle basuru artabilir.

4 ay önce eşimin eklem ağrıları başladı. 2 aydır hastanelerdeyiz. Çok perişanız. Romatizmal Lupus'muş. Ne yapmamızı önerirsiniz?
Geçmiş olsun. Lupus denilen hastalık 'Sistemik Lupıs Eritematozus' denilen romatizmal bir hastalıktır.
Romatizmal hastalıklar gibi bedende uyur, uyanır. Güneşten korunun. Güneş ışığındaki, ultraviyole ışığı cilt şikayetlerinizi azdırır. Güneş koruyucu kıyafetler, kremler, gözlük ve şapka kullanılması önerilir. Uykunuze ve dinlenmenize çok dikkat etmelisiniz. Yorgunluk hastalığı uyandırır.
Yeterince dinlen, uykunu al. Hareketsiz kalma. Düzenli, zorlayıcı olmayan egzersizler yap. Güneşe az çık. Gerekirse ilaçlarla D vitamini al. Sağlıklı beslen. Omega-3 yağ asitlerinden zengin beslenme veya balık yağı takviyeleri bu hastalığa iyi gelir. Özellikle depresyon, kaygı, stres ve geleceğe dair kaygıların sizi bunlatmasına uzun vermeyin. Mümkün olduğunca keyif aldığın şekilde zamanı değerlendirmelisin. Bu arada aynı hastalığı taşıyanlarla temas kurup, sıkıntınızı paylaşın. Durumu atlatmak daha kolay olacaktır.