DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 19 Ağustos 2015

Ciltte kuruluk şeker hastalığı habercisi

47 yaşındayım. Sık sık genital bölgemde kaşıntı oluyor. Mantar var dediler. İlaç kullandım ama tekrarladı. Su içmeme rağmen cildimde kuruyor. Hangi tahlilleri yaptırayım?
Aslında tahlillerden önce aile doktoruna veya iç hastalıkları uzmanına muayene olmanı tavsiye ederim. Anlattıklarına bakılırsa şeker hastalığı başlamış olabilir. Normalde daha sık çok su içme, çok idrara çıkma, çok yemek yeme, kilo verme, ağız kuruması olursa şekerin çıkmış olabilir deriz. Ancak tekrarlayan mantar enfeksiyonları, kaşıntı, ciltte kuruluk, bulanık görme şikayetleri de şeker hastalığının başlangıcında görülebilir.
Bu nedenle tam idrar tahlili, açlık tokluk glikoz, son 3 aylık glikozu gösteren Hgb A1c testi başlangıçta yaptırılabilir. TSH testi, tam kan sayımı, CRP gibi genel tarama testleri de beraberinde istenebilir. Muayene bulgularına göre daha doğru tespitler ve tahliller planlayabiliriz.

Dedemde kalın bağırsak kanseri buldular. Ailenizde kabızlık var mı diye sordular. Bizde kanser adayı mıyız?
Her insan her zaman kanser adayıdır diyebiliriz. Ailenizde kanser tanısı konan birisinin olması mutlaka kanser olacağınız anlamına gelmez. Ancak yatkınlık ve hassasiyetleriniz var diyebiliriz. Bu nedenle takipte dikkat etmek gerekir. Gaitada gizli kan testini öncelikle herkes yaptırabilir. Bununla beraber 50 yaşından sonrakiler mutlaka yaptırsın. 10 yılda bir şikayet olmasa bile kolonoskopi yapılması uygun olur.
Ayrıca şişmanlık, alkol, sigara kullanımı, kabızlık, liften fakir beslenme modeli, yağlı ve kızartma ağırlıklı tek tip beslenme kalın bağırsak kanser riskini arttırabilir.

Cep telefonları arabada, metrobüste giderken daha tehlikeli diyorlar. Bu doğru mu?
Evet. Cep telefonlarının hareketli araçlar içinde kullanılması ve taşınması önerilmiyor.
Çünkü araç metal. Araç içinde metal çeperlerden içeri yansıyan elektromanyetik alan yani şiddeti yolculara açık havadakinden daha fazla elektromanyetik dalgaya maruz bırakabilir. Bu nedenle konuşurken açık havada ve sabit olmak maruz kaldığımız zararlı etkileri azaltacaktır.