DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 3 Ağustos 2015

Ağız kokusuna karşı karbonatlı su

3 aydır ağzım kokuyor. Çalkalasam da geçmiyor. Sizin tavsiyeleriniz olursa sevinirim.
Ağız içi temizliği yapmalısın.
Reflü, burun, boğaz hastalıkları, şeker hastalığı, yemek borusu hastalıkları ağız kokusu yapar.
Alkol, soğan, sarımsak alımı sonrası da ağız kokuları oluşur.
Sigara, açlık halinde de ağız kokusu görülür. Yani önce iyisi mi iç hastalıkları uzmanına muayene ol. Gerekirse kulak burun boğaz veya diş hastalıkları uzman muayenesi gerekebilir.
Yemeklerden sonra dişlerini ve dilini fırçala. Diş ipi kullan. Diş ve diş eti hastalıklarını tedavi etmezsen koku tekrarlar. Sık sık 3 yemek kaşığı limon, yarım çay kaşığı tuz, bir bardak suyla tamamlayıp günde 2 kere gargara yap. Çok uğraştırıyor dersen 1 su bardağı su içine 1 çay kaşığı karbonat koy. Sabah ve akşam bir kere gargara yap.

53 yaşında bir bayanım. Sağ göğsümde fındık kadar beze buldum. Önce korktum. Ağrısız ancak yine de doktora gitmeli miyim?
Evet hem de hemen gitmelisiniz. Çünkü memede tespit edilen bezenin ağrısız olması çok önemli bir özelliktir. Adet düzeni bozulmadan da meme hastalığı olabilir.
Muayene sonrası meme usg, kan testleri gibi gereken plan yapılarak
takibinize başlamak gerekir. Lütfen geç kalmayın.

Nafiz bey, tiroidimde beze olduğu tespit edildi. Büyümüş dediler. İğneyle çekeceklermiş. Korkuyorum. Yaptırayım mı?
Yaptır. Tiroid bezinde saptanan nodüllerde kanser olup olmadığını anlamak için yapılır.
Nodülü olan tüm hastalara yapılır. Biyopsi sonucuna göre ilaç tedavisi veya ameliyat kararı verileceğinden mutlaka yapılması gerekir. Oldukça basit, yapılması kolay ve ağrısızdır.
Normal enjektörlerle yapılır. Damardan kan alınır gibi tiroid bezindeki nodülden sıvı alınır. Alınan hücreler patoloji bölümünde incelenerek kanser ve iltihap olup olmadığı araştırılır. Korkma. Ameliyat değildir. Bazen biyopsi ile yeteri kadar parça veya hücre gelmeyebilir. O zaman biyopsiyi tekrarlamak gerekir.