DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 29 Temmuz 2015

D vitamini eksikliği astımı artırır

Doktor bey 15 yıllık astım hastasıyım. Son 1 yıldır nefes darlığım arttı. Birde vitaminim azalmış. İlaç dozumu sizce artırayım mı?
Önce mevsim dönüşlerinde astım atakları artabilir. Ayrıca son zamanlarda yapılan bazı çalışımlarda D vitamini eksikliklerinde astım hastalığının zorluğunun arttığı ifade ediliyor.
Önce astımını arttırabilen tozlu ve alerjik maddelerle dolu ortamlardan uzak dur. Mümkünse bu tip ortamlarda maske kullan. D vitamin eksikliğini tedavisi şart.
Tedavi süresi sonunda mutlaka kontrollerinide yaptır.

24 yaşındayım. Mememde 3 haftadır kızarıklık var. Bastırınca biraz ağrıyor. Teyzemde, annemde meme kisti var. Kist kanser olur mu? Benim şikayetim kisti gösterir mi?
Özellikle meme şikayetlerinde muayene bulguları çok önemlidir. Sadece anlatılanlarla bir şeyler tahmin etmek oldukça güçtür. Hemen doktoruna git. Muayene ol. Gerekirse bazı kan ve görüntüleme tetkikleri düzenlenir. Her değişiklik kanser olsaydı, dünya da kadın kalmazdı.
Korkma, panikleme. Memede kanserden şüphelenmemiz için; meme ve meme başında farklılık, memenin yanında ve/ya da koltukaltında bir kitle veya kalınlık, meme başının hassaslığı, meme ve meme başının görünümünde değişiklik, memenin boyutunda ve şeklinde bir değişiklik, meme başının içe dönmesi, meme derisinin ya da ucunun pullu, kırmızı ya da şiş olması (portakal kabuğu görüntüsü) gerekir.

58 yaşındayım. 3 yıldır sürekli kulağımın içi kaşınıyor. Bir de akıntı oluyor. Çeşitli ilaçlar kullandım gene oldu. Neyle temizlesem düzelmedi. Ne yapsak iyi gelir?
Mesela kulak çubuğuyla karıştırmasak iyi gelir. Kulak burun boğaz uzmanına muayene olsak iyi gelir. Anlattığın kadarı ile dış kulak mantarı olmuş olabilirsin.
Dış kulak yolu mantarları kaşıntı, kötü kokulu akıntı, işitme kaybı, bazen ağrı şikayetleri yapar. Ağrı hastalığın doku derinliğine nüfuz ettiğini gösterir. Bu durum daha çok kulak karıştırma alışkanlığı olan kişilerde ortaya çıkar. Bu nedenle kulak karıştırmak doğru bir alışkanlık değildir, hastalığa davetiye çıkarır.