DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 26 Temmuz 2015

Sinirlerdeki hissizliklere dikkat edin

1 aydır bel ağrılarım var. Baya sıkıntıdayım. Doktora gitmedim ama ne zaman gitmek gerekir? Süreyi uzatmam bir sıkıntı yaratır mı?
Ağrının süresi uzuyor ve şiddeti artıyorsa, bel ağrısına eşlik eden ve kısa zamanda gerilemeyen, hatta artan sinir basısı bulguları varsa (örneğin, bacakta uyuşma, his kusuru, kas güçsüzlüğü, bacakta ağırlaşma hissi, idrar kaçırma gibi), ağrı özellikle geceleri oluyorsa ya da sabah bel hareketlerinde tutukluk ile birlikte olan ağrı hareketle rahatlıyorsa, eşlik eden ateş, kilo kaybı, bel bölgesinde basmakla belirgin hassasiyet varsa hemen git.

Nafiz hocam yurtdışından misafirimiz geldi. Kendisinin yumurtaya alerjisi varmış. Hiçbirşeye yumurta koymuyorum ancak neler yedirmeyeyim bilmiyorum. Lütfen açıklar mısınız?
Yumurta, yumurta akı, sarısı, tozu, mayonez, yumurta içerdiği için; kekler, bisküvi, bebe bisküvileri, soslar, hardal, spagetti, makarna, gofret, gözlemeler, çikolata ve çikolata dolu tatlılar yasak. Bunun dışında yumurtasız her besin tüketilebilir.

Hocam anneme geçen günlerde coumadin diye bir ilaç verdiler. Sebze yemesin dediler. Hiçbir şey anlamadım. Neyi niye yemesin?
İlaç kanda pıhtılaşmayı azaltan ilaçlardır. Bazı sebzeler bu etkiyi kontrolsüz olarak arttırabiliyor. Lahana, brüksel lahanası, kara lahana, brokoli, pazı, ıspanak, semizotu, maydanoz, dereotu, tere, roka, taze hardal, şalgam, kıvırcık, marulun yeşil kısımlarını ve asma yaprağı yemeyiniz. Yeşil yapraklı sebzeler ve ikinci derecede K vitamininden zengin olan bezelye, kırmızı lahana ve taze fasulye dışında kalan sebzeler (havuç, domates, salatalık ve soğan) çiğ ve yağsız tüketildiklerinde serbest olarak yenebilecek besin kaynaklarıdır. Kurutma, derin dondurma ve pişirme besinlerin K vitamini içeriğini etkilemez.