DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 24 Temmuz 2015

Yüksek tansiyon bronşite zarar vermez

Babamda tansiyon yüksekliği ve kapak bozukluğu var. Kalp doktoru yeni bir ilaç verdi. Haftada bir kanama testi yaptırmamız gerekiyormuş. Babamın bronşiti de var zarar verir mi?
'Coumadin' dediğimiz bu tarz ilaçlar pıhtılaşma riskini, azaltsın diye verilir. Pıhtılaşma sonucu ortaya çıkan hastalıklara karşı korumak için verilir. Bronşite direkt zarar vermez. Ancak zorlu öksürük sonucu ortaya çıkan kanamalar artabilir. Ayrıca bronşit hastalarında karşılaşılan enfeksiyonlarda dikkatli olmak gerekir.
Şöyle ki coumadin ve benzeri ilaç kullananlarda penisilin grubu antibiyotik kullanıldığında kanamaya yatkınlık artabilir. Kontrol testlerini erken yaptırın.

Cinsel organımda 2 haftadır ağrısız bir yara var. Aids olabilir miyim diye çok korkuyorum. Yardımcı olabilir misiniz?
Korku hastalıkları arttırır. Tanı koymayı geciktirir. Erken tanı tüm hastalıklar için tedavi ve takibi kolaylaştırır.
Düşünerek ya da sadece muayene ederek bu tip tanılar konmaz. Hemen üroloji, cilt, iç hastalıkları veya enfeksiyon hastalıkları uzmanlarından birine muayene ol. Tetkikler başlansın. Ayrıca tahlil sonuçların sadece sana bildiriliyor.
Bundan dolayı ortaya çıkacak tanı sadece tedavinle ilgili olur. Sadece AIDS te değil birçok enfeksiyon hastalığında cinsel organda yara çıkabilir. Sifiliz, behçet hastalığı ve bunlara benzeyen farklı hastalıklar. Hepsinin takip ve tedavisi farklıdır. Bu nedenle önce tanı koymak gerekir.

Babam 55 yaşında. Şikayeti yok ama tarama testi yaptırmak istiyorum. Ne önerirsiniz?
Genel olarak şikayet başlamadan yaşa ile ilgili riskleri değerlendirmen uygun olabilir. Prostat taraması için Total PSA-Free PSA denilen testler kanda bakılabilir, troid çalışmasının kontrolü için TSH yapılabilir. Kalın bağırsak hastalık taraması için Gaitada Gizli Kan testi uygun olabilir. akciğer filmi EKG, tam kan sayımı, idrar tahlili, CRP, açlık-tokluk kan glikozu testleri yapılması uygun olabilir. Muayene ve geçmişe ait bilgilerine göre farklı testlerde eklenebilir. Yani önce bir kez iç hastalıkları uzman muayenesi yaptırman en uygun davranış olacaktır.