DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 23 Temmuz 2015

Erkekler yılda 4 kez kan verebilir

18 yaşındayım ilk kez kan verdim. Tekrar ne zaman vermem doğru olur?
Sağlıklı bireyler için; erkeklerde bağış aralığı 90 günde birdir. Yani en azından 3 ay sonra verilebilir.
Kadınlarda ise bu süre 120 gün yani 4 ayda birdir. Kan üretilebilen bir madde değildir.
Bağışlarla temin edilebilir. Kanın güvenilirliği açısından sürekliliği ve izlenebilirliği ancak düzenli bağış ile mümkündür. Fikrine, bedenine ve yüreğine sağlık

Hocam babam 1 hafta hastanede yattı. Pankreas iltihabıymış. Bir de kist var dediler tehlikeli bir şey mi?
Her hastalık tedavi edilene kadar tehlikelidir. Pankreas iltihapları da oldukça önemli ve tedavisi güç hastalıklardandır.
Ayrıca bu hastalıkta pankreas psödokisti (PP) dediğimiz oluşumlar meydana gelebilir. Akut pankreatit, kronik pankreatit veya pankreas travması sonucu gelişen, iyileşme dokusuyla çevrili ve içi pankreas sıvısıyla dolu bir baloncuk benzeri yapıdır. Bu yalancı kist diyebileceğimiz baloncuklarda spontan gerileme ilk altı hafta içinde görülebilmektedir. 6 haftalık sürede gerilemeyenler veya çapı 6 cm'yi aşan kistler takip edilmelidir. Ayrıca iltihabın nedeni ve tekrarlanmaması için yapılacakları da öğrenip biranevvel tedbir almak gerekir.

Nafiz hocam troid bezim az çalışıyormuş. Arkadaşım benim teyzemde de vardı kalp hastası oldu dedi. Bu doğru mu? Kalpte de sorunlara yol açabilir mi?
Evet, özellikle tedavi edilmeyen hastalarda önemli sorunlara yol açabilir. Hipotiroidide kalp hızında yavaşlama görülür ve tansiyon yüksekliği oluşur. Kanda kolesterolün yükselmesine bağlı olarak damar sertliği ve kalp damar hastalığı oluşur.
Hastalığın ilerlemesi durumunda kalp zarlarında sıvı birikir ve kalp yetmezliği gelişebilir. Bu nedenle hipotiroidi hastalarının düzenli olarak kalp kontrolü yaptırmalı, kan kolesterol düzeylerini ölçtürmeleri gerekir. Sizinde ihmal etmemenizi öneririm.