DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 23 Haziran 2015

Enginar kabızlığa iyi gelir

1 hafta önce karın ağrısı ile acile gittim. Bağırsak huzursuzluğu dediler. Şimdi rahatladım. Kabız olunca böyle oluyorum. Tekrarlamaması için ne yapayım?
Yavaş ye, iyi çiğne. Sakız çiğneme, sigara içme. Bunlar sana hava yutturur. Tuvalete gitme ihtiyacın olursa erteleme. Uykuna dikkat et. Her şeyi kafana takarsan bağırsağına da huzursuzluk katarsın. Düzenli su iç.
Yediklerin lifli gıda olsun. Gazlı içeceklerden uzak dur. Siyah çaydan uzaklaş. Olabildikçe hareket et. Egzersiz, bağırsak hareketlerini arttırır. Elma, enginar, keten tohumu, pırasa, ıspanak tüketmeyi ihmal etme.

2 gündür ekşimem yanmam başladı. 2 yıldır reflü hastasıyım. Oruç tutmak istiyorum. Ama şikayetlerim de Ramazan'da artıyor. Ne tavsiye edersiniz?
İftar sırasında tüm günün açlığı ile sofraya oturduğumuzda, genel olarak ölçünün bir miktar kaçtığını hepimiz biliriz. Midenin aşırı doldurulması ile bütün gün hafif çalışan mideye, birden ağır bir yük biner. İftar yemeğinde de küçük öğünler halinde az az sık sık beslenmek doğru olacaktır. Yemeği takiben uzanmamak, yatmadan önce midenin iyice boşalmasını beklemek gerekir. Ağır tatlılardan, kahve ve gazlı içeceklerden kaçınmak gerekir. Açık çay veya bitki çayları içmek midenin boşalmasını hızlandırabilir.
Yemeklerde sürekli hafif şeyler yemek, yağlı ağır yiyeceklerden uzak durmak gerekir. Süt ürünlerinin en yağsız çeşitlerini tüketmelisin.