DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 22 Haziran 2015

Sahurda yoğurt tok tutar

Nafiz hocam sahurda peynir yiyemiyorum. Aslında zaten normalde de yiyemiyorum. Acaba sahurda süt içsem tok tutar mı? Yoksa yoğurt mu yesem?
Her gıdanın içeriği farklıdır. Sütte laktoz dediğimiz şeker bulunur. Kısa orta vade açlıkta laktoz kullanılır. Açlıkta kullanılan glikojen depolarına destek olur. Sütün yağıda uzun süreli tokluk haline katkıda bulunur. Süt içerdiği vitamin ve minerallerle günlük ihtiyaçlarımızı karşılayan bir besindir. Ayrıca yoğurtta protein, b vitaminleri ve mineraller vardır. Gaz yapma özelliği daha azdır. Süt içince gazı, ishali karın ağrısı olanlar sahurda yoğurt yiyebilirler.

Ramazan nedeniyle uyku düzenim değişti. Bu gün boğazım şişti bununla ilgili olabilir mi? Uyusam düzelir miyim?
İftar ile sahur arası oldukça az bir zaman dilimi var. Eğer iftarda çok yersen, sahurda da çok yersen arada da düzgün uyuyamazsın. Uykusuzluk bağışıklık sistemini etkiler. Hastalıklara yatkınlığı arttırır. Ayrıca dikkat dağılır, öğrenme geriler. Yaptığımız tüm işler riskli hale gelir.
İftarda az az ye. Sahurda da doğru gıdalar tüket. Sahur sonrasında da en az iki saat mutlaka uyu. Gün içinde fırsat varsa hemen uyu. Ayrıca boğaz ağrısı yapan burun tıkanıklığı, alerji, burun deviasyonu gibi nedenleri de araştırmalısınız. Oruç tutman ve uyumamanla ilgisi olmayabilir.