DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 28 Mayıs 2015

Gerginlik ve sinir bel fıtığını yapabilir

Hocam 39 yaşında tornacıyım. İşimiz ağır. Geçen gün mal kaldırırken belim tutuldu. Sağ ayağımın parmağının ucuna kadar ağrım var. Bu bel fıtığı mı?
Bel fıtığı ihtimalin sürpriz değil.
Eğilip doğrulurken, oturup kalkarken, eşya yük kaldırıp indirirken hep belimizi yanlış kullanıyoruz.
Neredeyse herkes bel fıtığı. Bel fıtığı, omurlar arasında yer alan kıkırdaksı içeriğin omuriliğin bulunduğu kanala ya da sinir köklerinin üzerine taşması, pörtlemesi ile oluşur. Bu durum hareketlerle artan, dinlenme ile azalan, ağrılar olur. Mekanik bel ağrısı, genellikle bel bölgesi kasları, kas lifleri ve eklem bağlarının aşırı zorlanması ya da sinirsel gerginlikler nedeniyle gelişir. Fıtık haricinde diskin dış tabakasında meydana küçük yırtıklar da şiddetli ağrıya yol açabilir. Fizik tedavi uzmanına git.
İyileşti, geçti deyip ihmal edersen ameliyatlık hale gelir. Sonra demedi deme.

2 aydır ekşimem var. Kime söylesem reflü diyor. Reflü demek bu kadar kolay mı?
Reflü'nün kelime anlamı 'Geriye kaçış' demektir. En sık rastlanan belirti ekşime, yanmadır. Yanma ile ifade edilen, özellikle yemeklerden sonra midenin üst bölgesinden yukarıya, yemek borusuna doğru olan ekşime-ağrı-yanma hissidir.
Bu belirtilerden herhangi birinin varlığında reflü hastalığı teşhisi konulabilir. Bu şikayetler gecede olabilir ve hastayı uykudan uyandırabilir.
Bununla beraber yutma zorluğu ve ağrılı yutma da reflü hastalığının belirtisidir. Doktor isteği ile ilaçlı yemek borusu mide filmi veya endoskopi gerekebilir.
İhmal edersen şikayetler ve hastalığın derecesi artar.

5 aydır adet düzensizliğim var. Göğüslerim şiş ve ağrılı. Ara sıra ucundan süt gibi sıvı geliyor. Bu bir hastalık mı?
Olabilir. Bu anlattıklarına göre sana en azından TSH, Prolaktin testi yaptırmak gerekir.
Adet düzensizliği, gebe kalamama, göğüslerden emzirme dönemi dışında süt gelmesi şikayetlerinden herhangi biri veya birkaçı ile başvuran kadınlara doktorlar tarafından kanda prolaktin hormonu ölçümü istenir. Eğer bu hormon yüksekse Hipofiz dediğimiz beyindeki hormon kontrol merkezinin filmine ihtiyaç olabilir.
İhmal etme. Böyle bir durum gebe kalma ihtimalini azaltabilir.