DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 27 Mayıs 2015

Bağırsak iltihabında çiğ sebze yasak!

33 yaşındayım. Karın ağrısı kanlı ishal gaz şikayetim vardı. Reçetede Crohn hastalığı diye yazıyor. Perhiz yap dediler ama meyve sebzenin zararı olur mu?
Kronik ve iltihabi bir bağırsak hastalığı olan bu rahatsızlıkta çiğ sebze ve meyveden kaçınılmalı.
Sebzeler pişmiş olmalı, meyvelerden de yumuşak ve az posalı olan kabuksuz elma, muz ve şeftali dışında meyve yenmemeli, ancak unutulmamalı ki sebze ve meyveler vitamin ve mineral depoları olduğu için her gün düzenli olarak tüketilmelidir.
Aslında uzun süre takip edileceğin bir hastalık bu.
Dikkatli olmalısınız.

Nafiz bey, halamın kalçası kırıldı. Hastaneye kaldırdık. Yaşı 73. Ameliyatı riskli dediler. Sonrasında da hayati riski fazla dediler. Ameliyattan sonra neden hayati riski olur?
Özellikle ileri yaşta meydana gelen kalça kırıklarında maalesef ameliyatında sonrasının da hayati riskleri yüksektir. Riskin nedeni damar içinde pıhtı oluşmasına bağlı ani ölümler, solunum, kalp, böbrek, beyin çalışması bozukluklarıdır. Bilinen tüm tedbirler tam ve doğru uygulansa da bu ihtimal sıfırlanamıyor. Uzun süre hareketsizlik ve ileri yaşla ilgili risklerde düşünüldüğünde ameliyat ve sonrasının zorluğu artar. Kalça, bacak kırığı, diz protezi, büyük cerrahi girişimler, büyük kazalar, omurilik yaralanmalarında da riskler oldukça fazladır.

52 yaşındayım. Biliyorsunuz şeker hastalığı son yıllarda iyice arttı. Kendimi kontrol etmek istiyorum. Kan şekerimin yükseldiğini nasıl anlarım? Ağız kuruluğu, susuzluk hissi, sık idrara çıkma, sık acıkma, yorgunluk, uyku hali, yara iyileşmesinin gecikmesi, cilt kuruması, kaşıntı, sık sık enfeksiyon geçirme, puslu görme, ayaklarda keçeleşme hissi, cinsel ilişki özelliklerinde gerileme, zayıflama şikayetleriniz varsa şekeriniz yükseldi demektir. Aman perhize dikkat et. Bol bol hareket etmeye çalış.
Yoksa sonuçları okudun zaten.
İş işten geçmeden biran evel önlemlerini al.