DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 26 Mayıs 2015

Kistler kilo almaya sebep olabilir

2 yıldır çok şişmanladım. Diyet yapıyorum ancak bir türlü zayıflayamıyorum. Ne yapmalıyım?
Şişmanlığınız bir hastalığa bağlı olarak meydana gelmiş olabilir. Sadece çok yemek yiyip, az hareket edilirse şişmanlık ortaya çıkmaz. Hastalıklara bağlı şişmanlıklar da vardır. Cushing sendromu, hipotiroidi, insulinoma, polikistik yumurtalık hastalığı, erkek hipogonadizmi, büyüme hormonu eksikliği veya direnci, turner sendromu, kraniyofaringiyoma ve hipotalamusu tutan diğer hastalıklar ve son olarak da hipofiz yetmezliği hastalıkları böyle hastalıklardır. Bu yüzden iç hastalıkları uzmanı olarak bizler bu durumları takip ederek sonuçlandırırız.
En kısa sürede doktorunu seç ve muayene ol.

Ağzımın içi sık sık yara oluyor. Dilimin ucunda özellikle. Damakta bile oluyor. Boğazıma kadar iniyor aftlar. 3 yıla yakındır 2 ayda 1 bu yaralar çıkıyor. Neden olabilir?
Ağız içi aft yani yara en sık rastlanan şikayetlerdendir. Vitamin- mineral eksiklikleri, burun tıkanmalarından romatolojik hastalıklara kadar çeşitli hastalıklarda görülebilir. Önce aynı doktor tarafından takip edilmen gerekir.
CRP, sedimentasyon, haemogram, total ıge tahlillerini yaptır. Yara var iken doktor görmeli.
Bir kez pikür testi dediğimiz behçet hastalığı tanısında faydalandığımız testi yaptırmak gerekir.
Sigara ve alkol kullanma. Alerjik veya tıkayıcı burun hastalığın varsa düzelt. Sebze-meyve, kuruyemişten uzak kalma.

Hocam 48 yaşındayım bakkalım. 1 yıldır şekerim var. 3 ayda bir hastanede kan veriyorum. Ben günlük bakıyorum. Onlar neden 3 aylık bakıyor?
HgbA1c diye yazılan hemoglobin A1c diye okunan bir testtir bu. Bu test yaklaşık olarak kan glikoz düzeyinin ortalaması hakkında bilgi verir.
Bu test ile kan glikoz düzeyinin yani şekerinin kontrol altında olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
İdeal hedef bu testin yüzde 6.5'u geçmemesidir. Bununla beraber şeker düşmesi riskiniz, şeker hastalığına bağlı çeşitli organ çalışma bozukluklarınız ve bunlara eşlik eden kalp-damar sorunlarınız varsa doktorunuz sizin için daha yüksek bir hedef belirleyebilir.