DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 25 Mayıs 2015

Her ağrı romatizma demek değildir

5 aydır eklemlerim ağrıyor. 33 yaşındayım. Sanki yağmurlu havalarda ağrım artıyor gibi. Romatizma olabilir miyim?
Romatizma kelimesi tek başına bir hastalığı anlatmaz. Romatizmal hastalıklar genel bir isimdir.
Eklem iltihaplarına genel olarak artrit, eklem ağrılarına artralji deriz. Artrit belirtileri eklem ağrısı, şişme, sertlik ve kızarıklıktır.
Sen sadece ağrıdan bahsetmişsin.
Diğer özellikleri de takip et. Her eklem ağrısı romatizmal hastalıklarda olmayabilir. Örneğin idrar yolu enfeksiyonları, hepatit dediğimiz karaciğer iltihaplarında hastaların eklemlerinde ağrılar ortaya çıkabilir. Bunları muayene sonrası netleştirebiliriz. Ayrıca tam idrar tahlili, CRP, RF, Tam Kan Sayımı, Sedimentasyon gibi çeşitli romatizmal hastalıklarla ilgili testler gerekebilir. Kaygılanmaktansa doktora muayene olun.

39 yaşındayım. 1.72 boyunda 68 kiloyum. Babam amcalarım şeker hastası. Yükleme testi yapıldı bana gizli şeker çıktı. Diyetisyen bir liste verdi. Şuan hap kullanmıyorum. Neler yapmalıyım?
Beden kitle endeksi dediğimiz ölçümün normal sınırlar içinde.
Fazla kilonun olmaması avantaj.
Buna rağmen ailesel genetik yükün fazla. Hali hazır beden şekerli gıda alırsa şekerini düşürememeye başlamış. Bu durum sürekli hal alırsa ne yersen ye şekerin yükselir hale gelir. Yani şeker hastalığı başlar. Özellikle az az sık sık yemek ye. Şekerli gıdalardan sakın. 1800 kalorilik glisemik indeksi düşük diyet hazırlatmalısın.
Bunu bir diyet uzmanıyla beraber yapmalısın. Hareketli bir yaşam şart. Sigaraalkol, kafeinli içecekler hastalığa yaklaştırır.
Düzenli uyu.

24 yaşındayım. 5 aydır saçım dökülmeye başladı. Herkes stres diyor. Stres hapı alsam geçer mi? Birde regl düzenimde değişti. Her şeyi bu kadar bozar mı stres?
Sen de ki şikayetler sadece strese mi bağlı bunu bilemeyiz.
Bazı vitaminlerin, minerallerin eksikliği, hormon bozuklukları her iki şikayetine de sebep olabilir.
Yumurtalıklarla ilgili hastalıklar, kullanılan çeşitli ilaçlar, depresyon birbirine benzeyen şikayetler yapabilir. Her bir şikayetini başka bir hastalıkta yapabilir. Bunun için sen stres hapı alarak bu işi çözmeye bakma.