DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 18 Mayıs 2015

Hastalıklarda genetik faktörler önemli

21 yaşındayım. Reglim düzenli. Halsizlik çarpıntım için tahlil yaptılar. Demirim normal ama demir depom düşükmüş. Bu ne demek. Depo nasıl büyütülür?
Kansızlık dediğimiz durum kan yapılmasında kullanılan maddelerin eksikliklerinde, kan yapan organların arızalarında, kan kaybı durumlarında olur.
Demir eksikliğine bağlı kansızlık durumlarında bedene demir girene kadar beden 'Ferritin' dediğimiz demir depolarını kullanır. Kan Ferritin düzeyleri azalmaya başlar. Durum düzeltilmezse kırmızı kan hücrelerinin (RBC-eritrosit) üretiminde kullanıldığı için depolanan demir tükenmeye başlar. Demir eksikliğinin erken evrelerinde, depolanmış demir ve dolayısıyla Ferritin azalmaya başlarken kan demir düzeyleri normal olabilir.
Depo demiri dışarıdan takviye demir alındıkça artar.

41 yaşında adetleri düzenli olan bir bayanım. Teyze kızımda meme kanseri var. Benimde tarama yaptırmam gerekli mi?
35-45 yaş arası kadın ölümlerinin en sık nedeni olan meme kanseri kadınlarda en fazla görülen kanser türüdür.
Meme kanserinin görülme oranı, yaşla birlikte doğru orantıda artmaktadır. Bu nedenle 40 yaş sonrası kadınların düzenli meme muayenesi, mamografi ve her ay kendi kendilerine yapakları kontrol, meme kanserinin erken teşhisine olanak tanımaktadır.
Teyze kızında bu hastalığın varlığı senin de ihmal etmemen demektir.
Bir an önce doktor başvurusu yapman gerekir.

Hocam kardeşim 12 yıldır yurtdışında yaşıyor. Sarkoz hastalığı olmuş. Bu nasıl bir hastalıktır. Tedavisi var mıdır?
Muhtemelen 'Sarkoidozis' hastalığıdır. Eğer o ise, bağışıklık sisteminin bir hastalığıdır. En sık akciğerler, lenf düğümleri, gözlerde ve deride ortaya çıkar. Tedavisi için çeşitli ilaçlar kullanılır.
Kortizonlu ilaçlar, sıtma ilaçları, organ naklinde kullanılan bazı ilaçlar gibi bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar kullanılır.
Her hastanın tedaviye cevabı kendine hastır. Doktor takibinde kalması gerekir.