DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 16 Mayıs 2015

Damar tıkanıklığı erken yaşta olabilir

57 yaşındayım. 12 yıldır şekerim var. 4 aydır yokuş yukarı çıkarken ayaklarım ağrıyor. 10-15 dakika dinlenirsem geçiyor. Bide yaz kış ayaklarım soğuk. Kireçlenme diyorlar. Bu yaşta kireçlenme mi olur?
Anlattıklarına bakılırsa damar tıkanıklığı hastalığı olabilir. Kireçlenme kalıcı ve sürekli şikayetler yapar. Dinlenince kireçlenme geçmez. Diyabetes Mellitusta yani şeker hastalığında damar tıkanıklığı erken yaşta başlayabilir. Tıkayıcı damar hastalığında ayaklar soğuktur ve ayak nabızları alınamaz.
Belli bir mesafe yürümekle baldırda, tüm bacakta ağrılar başlar, durup dinlenmekle geçerler.
İlerleyen safhalarda kan akışı daha da azalırsa hasta istirahat anında da ağrı duyar. Hasta ayağını sarkıtmakla ağrının azaldığını bildirir. Ayaklardaki kanlanmanın azalması nedeniyle ayaklar soğuktur ve hastalar bu nedenle özellikle geceleri ayaklarını uygun olmayan yollarla ısıtmaya çalışırlar. Yol yakınken önce iç hastalıkları uzmanına sonra gerekirse damar hastalıkları uzmanına muayene ol.

50 yaşındayım. Sık sık idrara çıkıyorum. İdrarımı yaparken dağılıyor. Tuvalet temizlemekten belim ağrıdı.
Benim prostatım hastalanmış olabilir mi?
Öncelikle ayakta idrarını yapma. Sıkıntıların artarak devam edebilir. Prostat bezi büyümesinin çeşitli sonuçları vardır. Prostat bezinin yaşlanmayla birlikte büyümesi ve idrar kanalına baskı yapmaya başlaması, çeşitli şikayetlere sebep olur. Sık idrara çıkmak, geceleri idrar hissi ile uyanmak, idrara başlarken bir süre beklemek, idrarı kesik kesik boşaltmak, idrar yaparken zorlanma, idrarın çatallı çıkması, mesaneyi tam olarak boşaltamama, tuvaletten çıktıktan çok kısa bir süre sonra tekrar idrar hissi duymak, ani idrar sıkışmaları hissetmek, bazen idrarı tutamamak belirtileriyle kendini gösterir. Bu şikayetler başladıysa hemen Üroloji Uzmanına muayene olmak gerekir. Yoksa hastalık yavaş yavaş ilerler. Sıkıntılar büyür.