DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 15 Mayıs 2015

Diyabet sinirlere hasar verebilir

Babam 11 yıldır şeker hastası ilaç kullanıyor. Ayaklarında uyuşukluk başladı. Aile doktorumuz siniri bozulmuştur dedi. Bu ne demek? Diyabetik nöropati, diyabetin en sık rastlanan zararlarından biridir. Yaş ve şeker hastalığının süresi arttıkça buna bağlı sinir lifi iletimi bozulabilir. Buna 'Diyabetik Nöropati' deriz. Nöropati 2 değişik şekilde görülebilir.
İlki şeker hastalığının ilk tanı konduğu, kan şekerinin düzensiz olduğu dönemde vücutta dolaşan ağrı, uyuşma, yanma hissi ortaya çıkabilir. Fakat bu belirtiler kan şekerleri tedavi ile düzene girdiğinde genelde geçer. Diğerinde ise sessiz başlayan ve giderek artan ağrı, batma, yanma, iğnelenme vardır, kan şekeri kontrol altına alınsa bile şikayetler giderilemez. Hareketleri sağlayan sinirlerdeki ortaya çıkan bozulma sonucu kol ve bacaklarda güçsüzlük ortaya çıkar. Yürüme ve koşmada ağırlaşma, kas krampları ve hareketlerde yavaşlama görülür. His sinirlerindeki bozulma sonucu iğne batması, uyuşukluk, acıma-yanma, ağrı gibi sorunlar gelişebilir ve bu sorunlar geceleri daha da ağır seyreder. Ayrıca eller ve ayaklar tamamen çıplak olduğu halde, çorap veya eldiven giyilmiş gibi hissedilebilir. Kabızlık, ishal, cinsel işlev bozuklukları, ciltte incelme bile olabilir. Mutlaka düzenli doktor takibi ve tedavisi olması gerekir.

Babamın yutkunma zorluğu başladı. Ekmek yutarken zorlanıyor. Ekmek yemesi azaldı diye kiloda kaybetti. Ekmek yerine ne yedirelim? Tespitin çok önemli.
Katı gıda yutulmasında zorlanma önemli bir hastalığın ilk bulgusu olabilir. Yemek borusu tümörleri yemek borusunun içini daraltabilir. İlk şikayet katı gıda yutamama olabilir. Yani kilo kaybı sadece ekmek yemediğinden değil esas hastalığından olabilir. Hemen iç hastalıkları uzmanına git. Endoskopi veya ilaçlı yemek borusu grafisi gibi filmlerle beraber bazı kan testleri gerekecek. Gıdaların, ağızda çiğnenmesini takiben yapılan yutkunma işleminden sonra yemek borusuna geçmesi, yemek borusu içinde ilerlemesi ve mideye geçmesi sırasında oluşabilecek herhangi bir gecikme yutma
güçlüğü olarak ortaya çıkar.