DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 14 Mayıs 2015

Vücut mantarı kaşıntı yapmaz

22 yaşındayım askerim. Kollarımda beyaz lekeler çıktı. Kaşıdıkça pullanıyor. Revire çıkayım mı?
Revire çıksan iyi olur. Derimizde ki beyazlıklar kaşıyınca kepekleniyorsa, vücut mantarı olabilir. 'Tinea versicolor' dediğimiz bu durum ilaç kullanılmasını gerektirebilir. Sıklıkla sırtta, göğsün ön yüzünde, karında ve kollarda yerleşebilir. Genellikle mercimek tanesi kadar küçük lezyonlar, bazen de birleşerek daha büyük lekeler oluşturabilir.
Bulaşma riski çok düşüktür. Bu enfeksiyon genellikle kaşıntısız olur. Görüntü dışında hastayı rahatsız etmez.

Saç çekme hastalığı diye bir şey var mı? Yiğenime böyle tanı koymuşlar. Teşekkürler.
Trikotilomani kişinin saçlarını, kaşlarını ya da vücudunun diğer yerlerindeki kıllarını çekmek için dayanılmaz bir dürtü duymasına denir. Trikotilomani kişiler tarafından saklanmaya çalışsa da, kafasından saç kopardığı için birçok yerde kellikler oluşur.
Bazı insanlar için trikotilomani hafif ve yönetilebilir olur. Ama çoğu kişiye göre ise saç çekme dürtüsü çok zor ve başedilemeyecek birşey olarak görülür. Bazı tedavi seçenekleri saç çekme isteğini azaltır hatta tamamen yok edebilir.
Psikiyatri, psikolog ve erişkinse iç hastalıkları uzmanı, çocuksa çocuk hastalıkları uzmanı birlikte takip tedavi eder.

Doktor bey 16 yaşındayım. Adet düzenimi nasıl takip etmemi önerirsiniz?
Adet düzenini izlemek için son adetin ilk gününü tespit et. Bir yere yaz.
Unutma. Aynı şekilde gelecek adetin ilk gününü yaz, not et. Bu tarihlerin arasındaki zaman dilimine dikkat et. Üreme çağında bir kadının yumurtalıkları her ay bir yumurta üretir. Eğer kadın o ay gebe kalmazsa gebeliğe hazırlanmış rahim içi zarı adet kanaması olarak dışarı dökülür.
Bu dökülme kanaması 4-5 gün sürer ve adet kanaması olarak adlandırılır. Eğer bir kadın 22 günden erken ya da 40 günden geç adet görüyorsa düzensizlikten söz edilebilir.
Kanama miktarını da takip et. Annenle mutlaka görüş alış verişinde bulun. Adet özellikleriniz benzer olabilir.