DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 5 Mayıs 2015

Yüksek şeker böbrekleri vurabilir!

53 yaşında 6 yıldır şeker hastasıyım. Şekerim dengesiz. İdrar testi yapıldı. Doktor böbrek bozulabilir dedi. Moralim bozuldu. Diyalize girecekmiyim?
Kan şekeri yüksek giden şeker hastalarında böbrek zarar görür.
Protein kaçağı olur. Böbrek çalışması tedbir alınmazsa bozulur. Moral bozukluğu hastalığını arttırır. Dediklerimi yapmaya başla. Böbreğini koruyalım.1-Diyet listeni düzenlet ve uygula. 2-Tokluk kan şekerini ölç. 3- tansiyonunu ölç. Büyük tansiyonun 12 yi küçük tansiyonun 8 i geçmesin.
4-Göz dibi muayenesi olmak için göz doktoruna git. 5-Efor testi için doktorunla görüş.
6- Bütün bunları düzenli takip edebilmek için düzenli olarak gideceğin doktoru seç. tedavinin düzeltilmesi gerekebilir. böbrek koruyucu özelliği olan tansiyon ilacı başlanabilir.
Bu yapılanların sonucuna göre İnsülin tedavisine geçilebilir.
Basit tedbir ve takiplerle böbreğini koruyabiliriz.

46 yaşındayım. Şişmanım. 2 ay önce evlendim. Eşim uykuda horladığı ve nefesimin kesildiğini söyledi. Doktor uyku apnesi tanısı koydu. Kalp krizi bile geçirebilirsin, sigarayı bırakmazsan ilerler dediler. Bu hastalık bu kadar tehlikeli mi?
Daha da tehlikeli. Yüksek tansiyon yapabilir. Tansiyonunu takip et. Kalp-damar ve ritim bozukluğu hastalıkları yapabilir. Beyin beslenmesi ve oksijenlenmesi ile ilgili sıkıntılar doğurabilir. Şeker hastalığı başlayabilir. Açlık ve ilk lokmadan 2 saat sonra tokluk kan şekerini ölçtür. Gerekirse son üç aylık şekerin durumunu gösteren Hgba1c testi ve hatta kan şeker yükleme testi yaptırman gerekebilir.
Çünkü şeker hastalığı öncesi düşük şeker hastalığı başlamış olabilir.
Bu hem şişmanlamana hem de uyku apnenin artmasına neden olabilir. Şişmanlığın zaten var. KOAH, Astım açısından da tespitler gerekir. Tedavileri farklıdır.
Reflü, gaz, mide ve hazımsızlık sorunları yakanı bırakmaz.
Ve başkalarını da ilgilendiren en önemli risk kazalardır. Özellikle araç sürerken veya dikkat gerektiren işler yaparken uykuya dalma, dikkatsizlik artabilir. Hem senin hem de başkalarının hayatları tehlikeye girebilir. hastalığını önemse ve eşine teşekkür et.