DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 16 Nisan 2015

Parmak morarması kalp habercisi

Oğlum 16 yaşında basket oynuyor. Ama geçen günlerde oğlumun parmaklarının morardığını fark ettim. Çocuğumun şikayeti yokmuş. Korktum. Ne yapmalıyım?
Şikayetinin olmaması önemli. Parmak uçlarında morarma dediğinizde kalp hastalıkları, akciğer hastalıkları ve kan hastalıkları öncelikli olarak aklımıza gelir.
Ama şikayetinin olmaması ve basketbol gibi tempo gerektiren bir spor yapıyor olması sevindirici. Bu haliyle damar yapılarının çalışma bozuklukları gibi hayati riskleri olmayan durumlar söz konusu olabilir. Yine de bu hasta bana gelmiş olsaydı muayene sonrası tespitlerime göre tam kan sayımı, oksijen saturasyonu, akciğer filmi, elektro kardiyografi, trans torasik ekokardiyografi, CRP gibi temel testleri isterdim. Bence bir an önce muayeneye götür.

3 yıldır midem ağrıyor. Şurup içince geçiyor. Endoskopiden korkuyorum. Başka bir hap alsam şurubu bırakabilir miyim?
Kerameti ilaçta arasan şifayı kolay kolay bulamazsın. Mide bağırsak sistemi hastalıkları alışkanlık hastalıklarıdır. Yediklerini, içtiklerini düzene sokmalısın. Diş bakımına dikkat etmelisin. İyi çiğnemelisin. Tanı konmamış.
Tedaviler tanıya göredir. Üst mide bağırsak sistemi endoskopisi tanı için en iyi tetkiktir.
Ben olsam yaptırırdım. Gelişigüzel ilaç kullanmak fayda yerine zarar verebilir.
Mide şurubu diye bilinen ilaçlar uzun süre kontrolsüz kullanıldığında böbrek hastalıkları, böbrek taşlarına neden olabilir. Önce tanı sonra tedbir. Sonra tedavi.

Hocam 2 gün önce ishal başladı. Ateşim de yükseldi. Özel hastanenin aciline gittik. Serum ilaç verdiler. Ben "İğne yeter" dedim. Serum şart mıydı?
O anki muayene bulgularına göre doktorun aldığı karar her zaman doğrudur.
Çok sıvı kaybederken, kan tuzları da azalır.
Serumlar en basit haliyle, tatlı, tuzlu veya karışık olarak 3 çeşittir. Hastanın hastalığının ihtiyacına göre ve varolan hastalıklarına göre çeşidi ve miktarı belirlenir. Tedaviler hasta siparişine göre değil, hastalık ve anlık muayene bulgularına göre değişir. Doktoruna güven gerisini merak etme sen.

35 yaşında bir kadınım. Sigara içmiyorum ama sürekli genzimde akıntı oluyor. Göğüs hastalıkları doktoru "Astım ya da bronşit değilsin" dedi. Bu akıntı neden olabilir?
Geniz akıntıları genel olarak alerjik durumlarda, sinüzit-post nasal akıntı sendromu gibi üst solunum yolu hastalıklarında görülür. Bu nedenle önce alerjik durumunu netleştirecek tetkikler gerekir. Ayrıca kulak burun boğaz uzmanına da muayene olman şart. Burun kemiklerindeki bozukluklar varsa ameliyat gerektirebilir. Bekledikçe iyileşmez. En kısa sürede muayene ol.