DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 12 Nisan 2015

Kolesterolü olan eti çok yemesin

Doktor bey 58 yaşındayım. İştahımda yerinde ama daha yeni chek-up yaptırdım. Yağıma baktırdım. Kolesterolüm, yağım yüksek çıkmış. Perhiz yapmak istesem nelerden uzak kalmalıyım?
Şikâyet yokken kontrollerini yaptırmanı tebrik ediyorum. Bu listeyi kes ve sakla.
Katı yağlar, margarin, kuyruk yağı, tereyağı, Kaymak, krema, yağlı süt, yağlı yoğurt, kırmızı et, sucuk, sosis, salam, pastırma, sakatatlar (beyin, böbrek, dalak, yürek), şekerli ağır hamur tatlıları (baklava, kadayıf), yağda kızartılmış tüm besinler, çikolata, gofret, kakaolu yiyecekler, hazır satılan tüm yiyecekler, ay çekirdeği, kabak çekirdeği, fındık, fıstık, ceviz gibi kuruyemişler, diyet listesinde önerilenden fazla süt, yoğurt tüketilmesini önermiyoruz.

Nafiz Hocam, eşim cinsel ilişkimizde eskisi gibi sertleşemiyorum. Gazetelerden okuduğuma göre kadınların menopozu gibi erkeklerin andropozu olurmuş. Sizce de ben andropoza girmiş olabilir miyim?
İleri yaş erkeklerdeki "Testosteron" yani erkeklik hormonundaki düşüşe andropoz denir. Genellikle erkeklerde yaşa bağlı olarak andropoz gözlenir.
Genellikle 60 yaşından sonra başlayabilir.
Bu hormonun azalmasına neden olan çeşitli hastalıklarda erkek cinsel fonksiyonları etkilenir. Hemen panik yapmayın. Doktor olabilir demiş. Önce kan tahlilleri çıksın. Andropozda Cinsel dürtü azalır, daha az sertleşme olur, yaşam sevincinde azalma olur, güç ve dayanıklılık azalır, boy kısalmaya başlar, üzgünlük sıkıntılı ruh hali artar, spor yetenekleri azalır, iş temposu azalabilir.

Karın ağrım, gazım eksik olmaz. Huzursuz bağırsak hastalığın var dediler. Kepek ekmekte yiyorum. Başka ne yesem iyi gelir?
Önce kepek ekmeğini bırak. Spastik kolit veya huzursuz bağırsak hastalığın varsa kepekli, bakliyatlı yani aslında bağırsağı hızlandıran-gaz yapan gıdalardan sakınmalısın. Beyaz ekmek, kraker, peksimet, sade bisküvi, sade şekerli kuru pasta ve kekle, fırında pişirilmiş yufka böreği, kuskus, makarna, pirinç, erişte, şehriye, irmik tüketebilirsin. Her doğru herkes için değildir. Doktorunla konuşsaydın veya diyet uzmanına gitseydin baştan bu hatayı yapmazdın.

Ailemizde 3 kişi de guatr var. Bende yok. Ben de tahlil yaptırayım mı?
Anlaşılan aile de bu hastalığa yatkınlık var. Bu hastalığın sebepleri ailesel yatkınlık yaratan sebeplerden olabilir.
Ama troid çalışmasını tahlil yapmadan anlamayız. Şikayet yokken bile FT4,TSH testi yaptırabilirsin. Bayan mı erkek mi olduğunuzu belirtmemişsiniz. Bununla beraber adet düzensizliğin varsa, sebepsiz kilo alıyorsan, sürekli yorgunsan, saçların çok dökülüyorsa, cilt lekelerin arttıysa, soğuğa dayanamıyorsan bekleme hemen doktora git. Tahlil yaptır. Gerekirse ultrason çektir. Tedbir iyidir.