DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 11 Nisan 2015

Dinç kalmanın sırrı kuşburnu

Kuşburnunu sade olarak mı yemeli yoksa çay halinde mi içmeli? Hangisi daha faydalı?

Kuşburnunun dünyada 70-100 kadar türü yetişir. Yüzde 25'i yani 27 türü ülkemizde yetişir. Meyve ve sebzeler arasında en yüksek C vitamini içeriğine sahiptir. Doğal antioksidantları bünyesinde bulundurur. Yani dinçlik verir, paslanmayı azaltır. Kuşburnu, mineraller, fosfor ve potasyum elementleri, mangan, kalsiyum ve magnezyum karotenoitler, tokoferol, bioflavonoidler, meyve asitleri, tanenler, pektinler, aminoasitler ve önemli yağları bünyesinde barındırmaktadır. Hangi halde tüketirsen tüket. Yeterki ara ara bünyene girsin.

16 yaşındaki oğlumun ateşi çıktı. Doktor "A gribi" dedi. Bu tehlikeli mi?

Grip hastalığı Influenza dediğimiz virüs ailesi tarafından bedenimizde meydana getirilen bir hastalıktır.
Influenza virüslerinin de A, B, C çeşitleri vardır. "Domuz Gribi" olarak adlandırılan hastalığı da A grubu influenza virüsleri yapar.
Yani doktorun adının ne olduğuyla değil, tedavisinin ne olduğuyla ilgilenmiş. Çünkü korkmak hastalığı çözmez. İsmi ünlü de olsa hastalığın takip ve tedavisi belli. Sadece doktorunun verdiği ilaçları kullan. Oğlunun genel durumunu takip et. 7-10 günlük takip ve tedaviyle düzelme beklenir.

Annem 79 yaşında. Sürekli kusuyor. Karnı sürekli ağrıyor. Doktorlar "Safra kesesi" dedi ama bir sonuç alamadık. Ne yapmalıyız?

Safra kesesi hastalıkları ile birlikte gastrit, yemek borusu alt uç iltihabı gibi hastalıklar sık görülür. Gevşek mide ve yemek borusu çıkışlarında bağırsağa inen safra geriye mideye kaçar. Tedavisi için ayrıca bazı ilaçlar gerekir. Yapılabilirse endoskopi, karaciğer ultrasonu tanı koymamıza yardım eder. Ayrıca bunlardan ayrı olarak böbrek yetersizliği, beyin hastalıkları, görme bozuklukları gibi diğer kusma sebeplerinin de gözden geçirilmesi iyi olur.

57 yaşındayım. 2 hafta önce prostat ameliyatı oldum. Ne zamandır eşime yaklaşamadım. Ne zaman cinsel ilişkiye girebilirim?

Sabreden derviş muradına ermiş.
Anlaşılan dikişlerin alındı. Ameliyat sonrası ilk üç ay cinsel ilişkide bulunmayın. Yoksa ağrı ve kanlı meni gelmesi söz konusu olabilir. Ayrıca ilk 1.5 ay dik oturma, ilk 2 ay ağır egzersiz ve yük taşımaktan da kaçın. Bisiklet, motorsiklet ve binek
hayvanlarına binme.